Με νομοθετική και διπλωματική αντεπίθεση απαντά η κυβέρνηση στη νέα εμπλοκή με τους δανειστές – μια αντεπίθεση, που στοχεύει αφ ενός στον πολιτικό κατευνασμό και, αφ ετέρου, στην κατοχύρωση, κατά το δυνατόν, της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου.

Ads

Οι δύο βασικές κινήσεις, που αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα,είναι η αποστολή-εξπρές του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ευρώπη και η κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα, παρ΄ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές, των δύο κομβικών νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Η «κατοχύρωση» της συμφωνίας του Αυγούστου

Πρόκειται για κινήσεις με διπλή στόχευση: Αφ ενός την άρση των πολιτικών εντυπώσεων περί πλήρους αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και, αφ΄ετέρου – και κυρίως – την κατοχύρωση, στο μέτρο του εφικτού, των «κεκτημένων» της συμφωνίας του Αυγούστου που αμφισβητείται πλέον ανοιχτά από το ΔΝΤ.

Ads

«Το Ταμείο έβαλε στο τραπέζι καθαρά θέμα νέου Μνημονίου», τόνιζαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές παραπέμποντας στο προσχέδιο Memorandum του ΔΝΤ που διέρρευσε μέσω Reuters, και πρόσθεταν: «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δεν θα πάμε βήμα παραπέρα από τη συμφωνία του Αυγούστου».

Συναντήσεις με Ολάντ και Σουλτς

Αναζητώντας συμμάχους σ’ αυτή τη γραμμή και επαναβεβαίωση ακριβώς των συμφωνηθέντων του Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει εσπευσμένα στην Ευρώπη για να συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αύριο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Οι επαφές του πρωθυπουργού είναι πιθανό να διευρυνθούν και να υπάρξουν συναντήσεις και με άλλους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ηγεσίας, καθώς το Μαξίμου επιχειρεί να αποτρέψει δυσμενή τετελεσμένα εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων που θα γίνουν για την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα Σόιμπλε ότι δεν «θα υπάρξει επανάληψη της ελληνικής κρίσης» αυτό το καλοκαίρι ερμηνεύεται θετικά, ωστόσο το ανοιχτό παζάρι Ευρώπης – ΔΝΤ για το θέμα του χρέους εγείρει ισχυρές ανησυχίες στην κυβέρνηση για πιθανές υπαναχωρήσεις της ευρωπαϊκής πλευράς στις αξιώσεις του Ταμείου για σκληρά μέτρα.

Ηδη, το τριήμερο των ολονύχτιων διαπραγματεύσεων έδειξε ότι Κομισιόν και ΕΚΤ έχουν έρθει πιο κοντά στις θέσεις του Ταμείου σε ζητήματα που δοκιμάζουν τα έσχατα όρια της κυβέρνησης, όπως το αφορολόγητο όριο, οι επικουρικές συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια.

Τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό – φορολογικό

Εξ ου και επιχειρείται η διασφάλιση όσων τουλάχιστον έχουν ήδη συμφωνηθεί με τον ευρωπαϊκό άξονα των θεσμών μέσα από τα δύο νομοσχέδια που προανήγγειλε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – νομοσχέδια, τα οποία όπως τόνισε επανειλημμένα ο υπουργός Οικονομικών, είναι ανοιχτά σε τροποποιήσεις ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών αποτελεί και την απάντηση σε διαρροές από την πλευρά του Ταμείου σύμφωνα με τις οποίες η κατάθεση των νομοσχεδίων συνιστά «μονομερή ενέργεια». Πηγές του Μαξίμου απέκρουαν κατηγορηματικά χθες το βράδυ αυτές τις αιτιάσεις, σημειώνοντας με νόημα ότι τα νομοσχέδια δεν θα κατατεθούν με τη μορφή του επείγοντος και θα ψηφιστούν στα τέλη Απριλίου – γεγονός, που «αφήνει περιθώρια για αλλαγές και προσαραμογές». Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, επαναλάμβαναν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοi κύκλοi των πιστωτών που «δείχνουν διατεθειμένοι να εξωθήσουν την διαπραγμάτευση σε επικίνδυνα μονοπάτια»…