Διχασμένα εμφανίζονται τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την επιλογή Παπαδήμου. Λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι του ανατέθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, το ΚΚΕ χαρακτήρισε τον κ. Παπαδήμο επιθυμία της πλουτοκρατίας, ο Γιάννης Δημαράς έκανε λόγο για κυβέρνηση των τραπεζιτών και των αγορών, ο Γρ. Ψαριανός εκτίμησε πως «δεν θα είναι μαριονέτα», ενώ η Δράση δήλωσε ικανοποιημένη από την επιλογή. «Ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. H Δημοκρατική Συμμαχία, πάλι, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη Βουλή.

Ads

 
Επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ αποκάλεσε τον κ. Παπαδήμο το ΚΚΕ και κάλεσε το λαό «απέναντι σε αυτήν τη μαύρη συμμαχία να αντιτάξει τη δική του εργατική – λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει».
 
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Για «ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα πως «η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός καλούνται να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η επιλογή Παπαδήμου αποτελεί για τους «φανατικότερους υποστηρικτές του μνημονίου στη βουλή» εγγύηση ότι «θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια, η ίδια πολιτική που μέχρι σήμερα μας έχει καταστρέψει».
 
Σημείωσε ακόμη ότι «τη στιγμή που όλη η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιλογών της ευρωπαϊκής ηγεσίας και της ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρός της παρουσιάζεται ως λύση στην κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές που υπηρέτησε». Όπως είπε, «είναι πραγματικά τραγικό, τη στιγμή που η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έχει ήδη καταρρεύσει κάτω από τον πάταγο της ιταλικής κρίσης, ο νέος πρωθυπουργός να ζητά στο όνομά της νέες θυσίες, δηλαδή απολύσεις, χαράτσια, περικοπές αλλά και εκχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας». Η Δημοκρατική Συμμαχία, πάλι, δήλωσε πως θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη Βουλή.
 
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τα κόμματα που θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή, θα έχουν συνευθύνη για την κοινωνική διάλυση, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».
 
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, πάλι, εκτίμησε ότι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός «είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει». Επισήμανε τέλος ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι σύντομου χρονικού διαστήματος τριών μηνών και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να συμφωνηθούν κάποια πράγματα, στη βάση της κοινωνικής συνοχής και να πάμε σε εκλογές.

Η Δημοκρατική Συμμαχία δήλως επως θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, «θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όποτε και όπως χρειάζεται και εύχεται να βάλει τις βάσεις της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Ελπίζουμε τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να κάνουν το ίδιο».
 
Στην ανακοίνωσή της επισημαίνεται ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη εδώ και μήνες είχε ζητήσει το σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και είχε τοποθετηθεί υπέρ της επιλογής για τη θέση του πρωθυπουργού ενός προσώπου με κύρος, γνώσεις και ικανότητες, όπως ο Λουκάς Παπαδήμος. «Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παλινωδίες έγινε ένα σημαντικό βήμα το οποίο χαιρετίζουμε», συνεχίζει και τονίζει ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Ads

Για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζών και των αγορών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς. «Μετά από τόσες μέρες, αφού καταπατήθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Σύνταγμα, κατάφεραν, τελικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνδρομή του κ. Καρατζαφέρη, να επιλέξουν κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εντολή του ελληνικού λαού. Προφανώς, πρόκειται για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζιτών και των αγορών. Η λύση εξακολουθεί να είναι μία: οι εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επείγουσες υποθέσεις της χώρας και να την οδηγήσει χωρίς καθυστέρηση σε εκλογές, καθώς η σημερινή Βουλή δεν έχει νομιμοποίηση για μέτρα ή αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν για δεκαετίες.

Σε μια ημέρα, όπως η χθεσινή, η Βουλή πέρασε σκανδαλώδεις τροπολογίες για δάση, αυθαίρετα και πετρελαιοκίνηση σε βάρος του περιβάλλοντος. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής σε αυτό το πολιτικό σύστημα.

Ο κος Παπαδήμος οφείλει να διευκρινίσει στους πολίτες το πώς σκοπεύει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση και το κούρεμα τη στιγμή που πρόσφατα είχε εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις του. Τώρα που πια φαίνεται καθαρά ότι οι σημερινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέτουν σε κίνδυνο όλη την ευρωζώνη, περιμένουμε μια καθαρή τοποθέτησή του για το αν, πού και πως θα αλλάξει πολιτική.  Θα περιμένουμε λοιπόν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούμε αναλυτικότερα», σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
 
Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής, εξέφρασε η Δράση και ευχήθηκε στον κ. Παπαδήμο καλή επιτυχία και καλή τύχη.
 
Αιχμηρή δήλωση Κ. Στεφανόπουλου

 
Ικανοποιημένος από τη διαφαινόμενη εξέλιξη στην υπόθεση της αναζήτησης νέου πρωθυπουργού, εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος όμως δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα γεγονότα. «Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε φτάσει σε αυτό το κατάντημα. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υποψηφίους κυβερνήτες αυτά τα πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά.
 
Μιλώντας για τον Λουκά Παπαδήμο τον χαρακτήρισε εξαιρετική επιλογή, αλλά τόνισε την ανάγκη ο κ. Παπαδήμος να μην επιβάλλει νέους φόρους. «Δεν αντέχει ο ελληνικός λαός» κατέληξε.

ΕΒΕΑ: Τελείωσε μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας
 
Σήμερα τελείωσε μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας. Τώρα αρχίζει μια νέα μεγάλη μάχη για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τη νέα κυβέρνηση.

Επίσης ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου και της αγοράς, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να συνδυάζουν μέτρα ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ως πρώτα δείγματα γραφής, περιμένουμε να δούμε ένα νέο ενιαίο φορολογικό σύστημα, με μειώσεις συντελεστών και έναν αναπτυξιακό και νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό».

ΣΕΒ: Τελευταία ευκαιρία η κυβέρνηση Παπαδήμου
 
«Η κυβερνηση Παπαδήμου είναι στη σημερινή οριακή συγκυρία η τελευταία ευκαιρία της χώρας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «αν οι Ελληνες τη στηρίξουν […] μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». Μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι «αποστολή της είναι να αποκταστήσει το κύρος του ελληνικού κράτους ένταντι όλων».