Ομάδα χρυσαυγιτών επιτέθηκε στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά. Οι νεοναζί προκάλεσαν ζημιές στο Σχολείο και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έκλεψαν και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή από σχολικό συγκρότημα. Σημειώνεται πως το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος 14ου & 15ου Γυμνασίων Πειραιά (Αγίων Αναργύρων & Κω, Παλιά Κοκκινιά). 

Ads

Στην ανακοίνωσή του το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών (ΑΣΜΠ) επισημαίνει πως για μια ακόμη φορά έγινε στόχος στόχος «ακραίων θρασύδειλων και αντιδραστικών ρατσιστικών ατόμων» που προέρχονται από τη νεοναζιστική οργάνωση. Οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο του Σχολείου το βράδυ 14 προς 15 Αυγούστου και προέβησαν σε βανδαλισμούς, τόσο στο Σχολείο Μεταναστών, όσο και στο 14ο Σχολείο Πειραιά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «παραβίασαν τα σιδερένια προστατευτικά κάγκελα, κατέστρεψαν παράθυρα και υαλοπίνακες και προσπάθησαν να αφαιρέσουν ηλεκτρονικό υλικό του Σχολείου Μεταναστών. Τα άτομα αυτά επέκτειναν τους βανδαλισμούς και σε άλλα σημεία του σχολικού συγκροτήματος, υπογράφοντας για τις πράξεις τους με το σύνθημα ‘ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ -ΜΕΤΩΠΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ’».

«Τα γεγονότα αυτά, για την έρευνα των οποίων ήδη επιλήφθηκε το Α.Τ. Καμινίων και αναμένονται τα αποτελέσματα , δεν πρόκειται ούτε να κάμψουν το ηθικό των εθελοντών συντελεστών του Α.Σ.Μ.Π , ούτε να αναστείλουν την 10χρονη αλληλέγγυα μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητά του , που αναγνωρίζεται από την κοινωνία του Πειραιά και όχι μόνο. Το Α.Σ.Μ.Π. ζητά την προστασία και τη στήριξη όλων για να συνεχίσει το έργο του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ads

Ποιο είναι το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά δημιουργήθηκε το 2005 από εθελοντές εκπαιδευτικούς – και όχι μόνο – της πόλης του Πειραιά, ενώ το 2006 πήρε τη νομική μορφή σωματείου. Οι σκοποί του Σχολείου είναι:

  • Η κάλυψη της ανάγκης των μεταναστών για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. H ελληνική γλώσσα για τους μετανάστες είναι εργαλείο επικοινωνίας με τους άλλους, ο άξονας για να δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία ένα πλαίσιο ουσιαστικής κατανόησης και αποδοχής τους αλλά και η προϋπόθεση στην προσπάθεια τους να πάρουν άδεια παραμονής μακράς διάρκειας στην χώρα μας.
  • Η νομική στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες με τις διαδικασίες νομιμοποίησης τους.
  • Η συμπαράσταση στους μετανάστες για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας αλλά και η δράση για την ανάδειξη και τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία.
  • Η συμβολή στην επαφή και προσέγγιση Ελλήνων και μεταναστών, στην αμοιβαία «γνωριμία» τους με άξονα τον πολιτισμό και τις συνήθειες, στην αποδοχή του «διαφορετικού» ως συστατικό στοιχείο της κοινωνίας μας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ένταξη των μεταναστών ως ισότιμων μελών της ελληνικής κοινωνίας.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται κάθε Κυριακή 5-8 μ.μ. από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο.