Τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στις βολίδες και στους κάλυκες που περισυνελέγησαν από τον τόπο της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, και ειδικότερα εναντίον των δύο αστυνομικών φρουρών της διμοιρίας των ΜΑΤ, αναμένονται από στιγμή σε στιγμή, από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να διευκρινιστεί αν το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλη επίθεση.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξετάζουν ως πολύ πιθανό να πρόκειται για την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας», η οποία έχει χτυπήσει άλλες δύο φορές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Το χτεσινό χτύπημα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, έχει ομοιότητες με την επίθεση στον ίδιο στόχο στις 10 Ιανουαρίου 2017, περίπου μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, γι’ αυτό εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να έχει σχέση η χτεσινή επίθεση με την πρόσφατη σύλληψη του 29χρονου στην πλατεία Αττικής.

Μέλη της ίδιας οργάνωσης έχουν πυροβολήσει και πάλι εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις ευρωεκλογές του 2014. Η οργάνωση έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού και – με χειροβομβίδα – στη γαλλική πρεσβεία, όπου τραυματίστηκε ελαφρά ο αστυνομικός φρουρός, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2016, αντίστοιχα.

Ads

Στόχος οι αστυνομικοί

Εκτιμάται πάντως ότι στόχος δεν ήταν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ αλλά οι αστυνομικοί φρουροί, καθώς ο ένοπλος δράστης πυροβόλησε εναντίον του σκοπού της διμοιρίας των ΜΑΤ. Προς τα γραφεία δεν υπήρχε οπτική κατά κανέναν τρόπο από το σημείο βολής. 

Οι πυροβολισμοί έπεσαν από την συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά όπου εντοπίστηκαν τρεις κάλυκες, και η προέκταση της οδού Μεταξά είναι η Διδότου όπου βρισκόταν ο σκοπός και σώθηκε ως εκ θαύματος.

Ο ένοπλος, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πλησίασε στη γωνία, στόχευσε και πυροβόλησε πεζός, χωρίς να ανταποδώσει τα πυρά ο σκοπός, που έπεσε για να καλυφθεί. Τον ένοπλο εκτιμάται ότι περίμενε συνεργός με μοτοσικλέτα. Γι’ αυτό κι αναλύονται καρέ – καρέ από την Αντιτρομοκρατική τα βίντεο που έχουν ληφθεί από κάμερες της περιοχής. 

Πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα σε βάρος αστυνομικών

Η Αντιτρομοκρατική εξέταζε την πιθανότητα ο 29χρονος που συνελήφθη στην οδό Αλκαμένους να ετοιμαζόταν για χτύπημα στα Εξάρχεια, αφού είχε νοικιάσει για μερικές ημέρες διαμέρισμα στην περιοχή.

Επιπλέον, στην Αντιτρομοκρατική είχαν φτάσει πληροφορίες που έκαναν λόγο για προετοιμασία ηχηρού χτυπήματος με στόχο αστυνομικούς κι έτσι μοιραία έχει σημάνει συναγερμός καθώς θεωρείται βέβαιο ότι παραμένουν ασύλληπτοι τυχόν συνεργοί του 29χρονου.

Η μαρτυρία του αστυνομικού 

Την ίδια στιγμή, η μαρτυρία του αστυνομικού – σκοπού, αποδεικνύει ότι η επίθεση ήταν δολοφονική, κάτι που υποστηρίζουν και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι τονίζουν: «Ήθελαν αίμα. Ήθελαν νεκρούς».

«Τον είδα να έρχεται με προτεταμένο το όπλο. Φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα. Ήταν ψηλός, περίπου 1,85 μ. ύψος. Μέχρι να καταλάβω τι συνέβαινε, άκουσα τους πυροβολισμούς και έπεσα κάτω στο πεζοδρόμιο για να προφυλαχθώ. Όταν σηκώθηκα, είδα το σκάψιμο της βολίδας πάνω στην κολόνα που στεκόμουν στο ύψος του κεφαλιού μου. Σώθηκα από θαύμα», είπε στους συναδέλφους του ο αστυνομικός, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», λέγοντας ότι η σφαίρα πέρασε δίπλα από το αυτί του.

Σημαντικές είναι και οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, που περιγράφουν τον ταχύτατο τρόπο δράσης των άγνωστων κουκουλοφόρων, οι οποίοι χρειάστηκαν μόλις 90 δευτερόλεπτα από την αρχή της επίθεσης μέχρι τη στιγμή της διαφυγής τους.

Οι επιθέσεις κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ 

Η επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η πρώτη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς τα κεντρικά του κόμματος έχουν μπει άλλες τέσσερις φορές στο «στόχαστρο» ομάδων, ενώ πολλές φορές οι αστυνομικοί που φρουρούν το σημείο έχουν γίνει στόχος επιθέσεων με μολότοφ. 

10 Ιανουαρίου 2017: Η πιο πρόσφατη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου. Τότε, ένοπλος άνοιξε πυρ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 24χρονος ειδικός φρουρός, πατέρας τριών παιδιών. Λίγες ημέρες αργότερα, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα «Επαναστατική Αυτοάμυνα».  

25 Μαΐου 2014: Ένοπλος πυροβόλησε δύο φορές εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ με καλάσνικοφ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα, κάπου ανάμεσα στις 5:30 και τις 7:00 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο αλλάζει η βάρδια της φρουράς. Η πρώτη βολίδα έσπασε τη τζαμαρία του δεύτερου ορόφου ενώ η δεύτερη «σφηνώθηκε» στην πάνω δεξιά πλευρά ψευδοροφής στον τρίτο όροφο. Την ευθύνη ανέλαβε μερικές ημέρες αργότερα η τότε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». 

31 Μαρτίου 1999: Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» πραγματοποίησε επίθεση με ρουκέτα, που εκτοξεύτηκε περί τις 23:42 το βράδυ από τον μαντρότοιχο της οδού Μαυρομιχάλη. Η ρουκέτα χτύπησε στον πρώτο όροφο και εξοστρακίστηκε χωρίς να εκραγεί. Μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ο Βασίλης Ξηρός ομολόγησε πίσω από την επίθεση κρυβόταν ο ίδιος, μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό. 

2 Νοεμβρίου 1991: Η «17 Νοέμβρη» χτυπά με ρουκέτα το λεωφορείο των ΜΑΤ, που ήταν παρκαρισμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε περίπου 50 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν και άλλοι επτά αστυνομικοί. Κατά την προανάκρισή τους από την ΕΛ.ΑΣ. οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στο περιστατικό.