Δύο δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στον κυριακάτικο Τύπο σχετικά με την επιστροφή των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2009 όταν έρθει στην εξουσία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έσπευσε να σχολιάσει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, που αναρωτιέται «πότε επιτέλους θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια πρόταση για την πατρίδα;». Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε κάνοντας λόγο για προπαγάνδα ενώ θύμισε εκ νέου το ζήτημα της “επιστολής Σαμαρά” προς τους δανειστές.

Ads

«Ο κ. Παπαδημούλης δηλώνει σήμερα (Τύπος της Κυριακής) ότι ποτέ δεν είπαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα επανέλθουν σε επίπεδα 2009.
Αντιθέτως, ο κ. Σταθάκης δηλώνει (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) ότι ο κατώτατος μισθός και η κατώτατη σύνταξη θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009.
Πότε επιτέλους θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια πρόταση για την πατρίδα, αντί όλες του οι δηλώσεις, να υπερασπίζονται πότε τη μια και πότε την άλλη συνιστώσα;»
, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Για της επιστολή Σαμαρά έχουν να πουν κάτι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση και προπαγάνδα.

Ads

«Η τεχνητή διαστρέβλωση και η προπαγάνδα έχει και τα όριά της. Αν, ωστόσο, δεν καταλαβαίνουν αυτά που διαβάζουν, τους συνιστούμε ξεκούραση.
Για την επιστολή του κ. Σαμαρά προς τους δανειστές, όπου δεσμεύεται για νέα μέτρα, απολύσεις και κατασχέσεις σπιτιών έχουν να πουν κάτι;».

Οι επίμαχες δηλώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει μονόπλευρα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μία βιώσιμη δανειακή σύμβαση, με ασφαλιστικές δικλίδες τη ρήτρα ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, Γιάννης Σταθάκης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Παράλληλα, ανέφερε πως «τώρα πια καθόλου» δεν επηρεάζουν αρνητικά το κόμμα οι φωνές περί εξόδου από το ευρώ, διότι το συνέδριο με μεγάλη πλειοψηφία επέλεξε μια σαφή στρατηγική για την Ευρώπη και την έξοδο από την κρίση. Επιπλέον, σημείωσε ότι  «η μετατόπιση των φορολογικών βαρών από τα πιο φτωχά στρώματα στα πιο ευκατάστατα θα είναι μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ζήτημα του μισθού, ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Στα περί μισθών, νομίζω ότι είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επιστροφή μόνο του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα επίπεδα του 2009».

Αναφερόμενος στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων επεσήμανε ότι κανείς δεν περισσεύει και υποστήριξε πως το Μνημόνιο αύξησε αντί να μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας. Για τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την άποψη ότι μεγάλο κεφάλαιο, αδιαμφισβήτητος ηγέτης, και το διακύβευμα γι’ αυτόν και το κόμμα είναι πλέον να εμπνεύσουν το λαό για τις μεγάλες αλλαγές.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε στον «Τύπο της Κυριακής» ότι «ποτέ όμως δεν είπαμε, όπως ψευδώς μας κατηγορεί η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, ότι, πατώντας ένα κουμπί, όλοι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009. Τότε, το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 240 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι μόλις 180 δισ. ευρώ. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει. Επανειλημμένα το έχει τονίσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Δυστυχώς, όμως, η πανίσχυρη αντίπαλη προπαγάνδα προσπαθεί να μας εμφανίσει ως μια δύναμη που δήθεν υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Αν θέλουν να βρουν κάτι τέτοιο, ας ψάξουν στα προεκλογικά προγράμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τα «Ζάππεια Ι, ΙΙ, ΙII», καθώς και το «λεφτά υπάρχουν» εκείνοι τα είπαν, όχι εμείς».