Επίθεση με καλάσνικοφ σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό. Δεν υπάρχουν τραυματίες. «Μίλησαν» τα όπλα, τι έδειξε η βαλιστική εξέταση, τι δηλώνουν κυβέρνηση και κόμματα.

Ads

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που βασίζονται σε μαρτυρίες, η επίθεση σημειώθηκε από τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δύο μηχανές. Οι δράστες άνοιξαν πυρ από το απέναντι ρεύμα της Κηφισίας (άνοδος) προκαλώντας υλικές ζημιές στην Ισραηλινή Πρεσβεία. Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Έρευνες διεξάγει η αντιτρομοκρατική, ενώ γίνεται έλεγχος και των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας για να εντοπιστούν οι κινήσεις των δραστών. Σημειώνεται πως η ισραηλινή πρεσβεία είναι ένας από τους καλύτερα φυλασσόμενους χώρους της πρωτεύουσας με σκοπιές, κάμερες ασφαλείας, υψηλό φράχτη κλπ. 

Σύμφωνα με την αστυνομία περισυνελέγησαν συνολικά 54 κάλυκες και από τη βαλιστική εξέταση προέκυψε πως τα καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της ισραηλινής πρεσβείας είναι ίδια με αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη πριν από περίπου ένα χρόνο. Την ευθύνη εκείνης της επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει και την ευθύνη για την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού τον Ιανουάριου του 2013. 

«Η ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της στέκεται απέναντι σε αυτούς που σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα παραμένει ασφαλής χώρα, ενώ έστειλε μήνυμα σε αυτούς που, όπως είπε, προσπαθούν συστηματικά να δημιουργήσουν προβλήματα, ότι θα έχουν την Πολιτεία και τον ελληνικό λαό απέναντί τους. Ζήτησε παράλληλα να αφεθεί η ΕΛ.ΑΣ. να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά της και διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ.

«Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα. Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη, έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».

Σε απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης στην πρεσβεία του Ισραήλ προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει την προστασία όλων των διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα. «Ιδιαίτερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης εφαρμόζονται, βεβαίως, και στην περίπτωση της Πρεσβείας του Ισραήλ, η συνεργασία της Ελλάδας με το οποίο δεν πρόκειται να πληγεί από την επίθεση αυτή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είναι σε εξέλιξη. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης», καταλήγει.

«Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, ενώ η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως «η απομόνωση της τρομοκρατίας είναι η μόνη απάντηση που μπορούν και οφείλουν να δώσουν οι πολίτες και οι δημοκρατικές δυνάμεις». «Ο αγώνας των Παλαιστινίων δεν υπηρετείται από αυτόκλητους τιμωρούς», προσθέτει. 

Ads

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση, σημειώνοντας: «Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, την ηθική αλλά και έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης». «Περίεργη και ύποπτη» χαρακτήρισε τη χρονική στιγμή της επίθεσης το Ποτάμι καθώς συμπίπτει με «τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους συνεργασία με το Ισραήλ». Το κόμμα την καταδικάζει απερίφραστα.
 
Το Ισραήλ κατηγορεί την Παλαιστίνη
 
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε ότι η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα αποτελεί συνέπεια της «εκστρατείας υποκίνησης μίσους την οποία διεξάγουν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες».
 
Η επίθεση αυτή «είναι η πιο πρόσφατη εκ των βίαιων ενεργειών που αποτελούν συνέπεια της εκστρατείας υποκίνησης μίσους την οποία διεξάγουν διεθνώς οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις» υποστήριξε το ΥΠΕΞ του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του η οποία καταλήγει: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την εκστρατεία αυτή και τις συνέπειές της».

Πρώτο θέμα στο Ισραήλ

Η επίθεση έγινε πρώτο θέμα στα ισραηλινά μέσα, με την «Haaretz» να σημειώνει πως «εάν αποδειχτεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση θα είναι η πρώτη σοβαρή επίθεση κατά ισραηλινής πρεσβείας από την επίθεση του 2002 στο Νέο Δελχί», ενώ η συντηρητική «Jerusalem Post» σημειώνει ότι η Ελλάδα θεωρείται από καιρό εστία αντι-ισραηλινών αισθημάτων λόγω της συμπάθειας για τον αγώνα των Παλαιστινίων. Άλλα μέσα συνδέουν την επίθεση με τον νεκρό Παλαιστίνιο υπουργό κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ισραηλινούς στρατιώτες στην Δυτική Όχθη.