Την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε το άρθρο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times, με το οποίο προτείνει ένα new deal Ελλάδας – δανειστών με λιγότερη λιτότητα.

Ads

Με κείμενο που ανήρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι στο παρελθόν όταν αυτός τόνιζε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία με τους δανειστές αντιμετωπίστηκε ως ο κακός της υπόθεσης και πρόσθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας καλούσε τους δανειστές να απορρίψουν την πρόταση του.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι είχε άριστη συνεργασία με τους δανειστές.

 Η ανάρτηση Βαρουφάκη στο προσωπικό του ιστολόγιο:

Ads

To 2015 ήμουν ο κακός της υπόθεσης επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις της τρόικας για ένα γελοιωδώς υψηλό 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και γιατί αντιπρότεινα στο αποτυχημένο πρόγραμμα των δανειστών ένα σχέδιο ανάπτυξης που ονομάστηκε «Μια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα» (New Deal). Δεν ήμουν μόνο ο κακός της υπόθεσης, αλλά έπρεπε να ασχοληθώ και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος τα ‘χε κάνει πλακάκια με την τρόικα στηρίζοντας την απόρριψη της πρότασης μου για νέα συμφωνία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Συμφωνία θα κόστιζε στην Ελλάδα 85 δις ευρώ.

Χθες, ο καλός Διοικητής έγραψε στους Financial Times ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια Νέα Συμφωνία, αναμασώντας αποτελεσματικά τις προτάσεις μου από τον περασμένο χρόνο.

Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες των δύο προτάσεων, αφήνω τον αναγνώστη να αποφασίσει ποια ήταν καλύτερη: Οι τεχνικές μου προτάσεις (για τις οποίες συνεργαστήκαμε με τους Jeff Sachs και Lazard) ή εκείνες της Τράπεζας της Ελλάδας;

Κάποιοι θα πουν κάλλιο αργά παρά ποτέ. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο λαθροκυνηγός μετατρέπεται τόσο ξεδιάντροπα θεματοφύλακα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη τους σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο κακά υπηρετείται από τους λειτουργούς της.