Επίθεση από στελέχη της Χρυσής Αυγής δέχτηκε, σύμφωνα με καταγγελία του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με πολίτες το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Αμαρουσίου.

Ads

Σύμφωνα με την καταγγελία του Π. Ευθυμίου, την οποία επιβεβαιώνει και η Αστυνομία, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής συνομιλούσε με πολίτες στην πλατεία, μέλη της Χρυσής Αυγής, με σημαίες και στολές, έκαναν το γύρω της πλατείας σε στρατιωτική διάταξη μοιράζοντας εφημερίδες και προεκλογικό υλικό των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ο Πέτρος Ευθυμίου στη δήλωσή του υπογραμμίζοντας πως αφού έκαναν δύο γύρους της πλατείας «στον τρίτο γύρο έκαναν επίθεση σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο σε μένα. Οι Χρυσαυγίτες πέρασαν σε ανοιχτές πράξεις βίας, πέταγαν ό,τι υπήρχε πάνω στα τραπέζια, κανάτες, ποτήρια, είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν θύματα».

«Δεν υπάρχει χώρος για τη βία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει χώρος για τη φασιστική τους ιδεολογία. Ζήσαμε το φασισμό στο παρελθόν και δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κοινωνία να επιτρέψει σε αυτά τα φαινόμενα να επαναληφθούν. Οι κύριοι της Χρυσής Αυγής ξέρουν ότι αυτοί έφυγαν από την πλατεία, όχι εμείς. Εμείς μείναμε, αυτοί φύγανε. Αυτή πιστεύω ότι θα είναι η απάντησή στους νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής από τους Έλληνες πολίτες και στις 6 Μαΐου και γενικότερα. Η Ελλάδα αξίζει μια πολύ καλύτερη μοίρα και μπορούμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να την πετύχουμε απέναντι σε όσους θέλουν τη βία και τη αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεν τα κατάφεραν σήμερα, δεν θα τα καταφέρουν ούτε αύριο» ανέφερε ο Π. Ευθυμίου.
 
Για την επίθεση ο Π. Ευθυμίου ενημέρωσε αμέσως τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε σχετικά με την επίθεση οπαδών της Χρυσής Αυγής κατά του Πέτρου Ευθυμίου:

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την επιβολή του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, οπαδοί της Χρυσής Αυγής επέλεξαν την 21η Απριλίου προκειμένου να ασκήσουν βία σε εκδήλωση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.

Ads

Η θρασύτητα της Χρυσής Αυγής ενισχύθηκε από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί και από τα παχιά λόγια των δυνάμεων της άρνησης. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τα έκτροπα.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη δημιουργία μετώπου για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Ακόμη και η ανοχή εκκολάπτει το αυγό του φιδιού. Δεν θέλουμε να δούμε ναζιστικούς χαιρετισμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεν θέλουμε να δούμε να επιβραβεύονται όσοι πιστεύουν στη βία και στην αυτοδικία. Να αντισταθούμε όλοι μαζί».

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή το επεισόδιο εις βάρος του Πέτρου Ευθυμίου από οπαδούς της Χρυσής Αυγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, για μια ακόμη φορά, τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται.
 
Οι Αρχές οφείλουν να ερευνήσουν σε βάθος το επεισόδιο, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες.
 
Είναι ημέρα μνήμης μιας μαύρης επετείου. Και, δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν να την επαναφέρουν στη μνήμη μας.
 
Οι κουκουλοφόροι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας.
 
Είναι στίγμα για τη Δημοκρατία.
 
Και οι Έλληνες το γνωρίζουν. Θα συντρίψουν τους νοσταλγούς νοσηρών εποχών που οδήγησαν την Πατρίδα μας σε τραγωδίες…».
 
Την επίθεση καταγγέλλει από την πλευρά του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η απόλυτη αντίθεση στον Ναζισμό, τον Φασισμό και τις μεθόδους τους, είναι επιβεβλημένη για κάθε δημοκράτη. Πάντα και παντού, ΟΧΙ “αλα κάρτ”».

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης, δήλωσε για τον προπηλακισμό του βουλευτή Π. Ευθυμίου: «καταδικάζουμε τον προπηλακισμό σε βάρος του Βουλευτή Π. Ευθυμίου, από στελέχη της Χρυσής Αυγής , η οποία επιχείρησε σήμερα στην μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου να κάνει επίδειξη δύναμης με μεταφερόμενους οπαδούς.

Η προκλητική και φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια από τις δυνάμεις της Αριστεράς, η οποία έχει διαρκές μέτωπο απέναντι σε αυτή την οργάνωση. Η βίαια δράση αυτής της οργάνωσης που λειτουργεί σαν παρακράτος ,έχει θύματα στελέχη της Αριστεράς, μετανάστες και άλλους πολίτες.

Επισημαίνουμε όμως στην εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά ,ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να είναι συνεχής και όχι περιστασιακή και ότι απαιτείται να σταματήσει κάθε ανοχή στην ακροδεξιά ατζέντα και ρητορική. Την καλούμε, επίσης ,να ανακαλέσει τον σαφή υπαινιγμό της ότι όσοι αρνούνται, καταγγέλλουν και αντιπαλεύουν τα μνημόνια ενισχύουν την Χρυσή Αυγή. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η φτώχεια , η ανέχεια, η απόγνωση και η απελπισία – που είναι οι πραγματικές συνέπειες των πολιτικών του δικομματισμού – είναι οι καταστάσεις εκείνες, που αξιοποιούν οι ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις για να ενισχύσουν την επιρροή τους».

Τη «φασιστική Χρυσή Αυγή», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, η οποία «όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική οργάνωση όπως εμφανίζεται, αλλά είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, εφεδρεία του, που του χρειάζεται για να τσακίσει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν αυτό δυσκολεύεται να το κάνει με το καρώτο. Ας θυμηθούμε ότι τον Λεπέν στη Γαλλία τον ενίσχυσε οικονομικά και πολιτικά ο σοσιαλιστής Μιτεράν. Τα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιούν και την απαράδεκτη επίθεση της Χρυσής Αυγής κατά του Π. Ευθυμίου, προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους τρομοκρατώντας το λαό, ενώ συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες του φασιστικού φαινομένου, που ανάμεσα σε άλλες είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους και η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού», λέει μεταξύ άλλων.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποδοκιμάζει τη φασιστική επίθεση σε βάρος του Πέτρου Ευθυμίου και τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «σήμερα μάλιστα που είναι η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είναι μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτούμε όλοι μαζί την αξία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι.
 

«Τη βία και τους φορείς που την ασκούν όπου και αν ανήκουν» καταδίκασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Θανάσης Ζορμπάς.

«Καλούμε δε τους πολίτες» τονίζει στην ανακοίνωσή του «και τα δημοκρατικά κόμματα να ομονοήσουν, ώστε να απομονώσουμε τις ακραίες μειοψηφίες που θέλουν να καταστήσουν τη βία μέρος της καθημερινής μας ζωής».

 «Την  επίθεση των τραμπούκων νεοναζί της Χρυσής Αυγής κατά του Π.Ευθυμίου» καταδικάζει και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. «Δεν πρόκειται για αυθόρμητη αποδοκιμασία κατά των πολιτικών του Μνημονίου αγανακτισμένων εργαζόμενων, ανέργων η συνταξιούχων αλλά επίθεση φασιστοειδών που στόχος του είναι η κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών όλων μας», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

«Το θράσος το απέχτησαν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής με υποδοχή ως «νόμιμο πολιτικό κόμμα» στο Δήμο της Αθήνας, με το Δήμαρχο Καμίνη να ανταλλάσσει χειραψίες με το φύρερ της συμμορίας Ν.Μιχαλολιάκο. Ακόμη χειρότερα με την άρνηση λήψης αποφασιστικών μέτρων αποπομπής του νεοναζί Μιχαλολιάκο από το Δημοτικό Συμβούλιο όταν χαιρέτησε ναζιστικά προκαλώντας την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π.Κωνσταντίνου αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοκρατικού κόσμου.

Να κλείσουμε το δρόμο στις φασιστικές απειλές των νεοναζί, να μην μπούνε στη Βουλή, να τους διώξουμε από τους δρόμους. Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη με εκείνες τις σκληρές επιθέσεις των κυβερνήσεων  που με τις πολιτικές των μνημονίων  σπέρνουν τη φτώχεια και τη ανεργία αλλά και ταυτόχρονα αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους στους μετανάστες για να αποπροσανατολίσουν την οργή».