Το κυβερνητικό πρόγραμμα βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού πρώτου γύρου επαφών των επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε την τρόικα για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο κ. Στουρνάρας, πάλι, ενημερώθηκε από την τρόικα πως «τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσει καλά». Στο μεταξύ, η απόφαση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με την τρόικα προτού παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ads

Στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των δανειστών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».
 
Προηγήθηκε η δίωρη περίπου συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έλαβε μια πρώτη ιδέα των δυσκολιών που αναμένεται να συναντήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Όπως αποκάλυψε ο ίδιο ο υπουργός, οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ του διαμήνυσαν… χαριτολογώντας: «Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά». «Το γνωρίζω» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στο περιθώριο της σύντομης τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, «από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και υποσχόμαστε μόνο πολύ σκληρή δουλειά. Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ». Επισήμανε παράλληλα ότι «αναλαμβάνουμε στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της ελληνικής οικονομίας».
 
Ερωτηθείς για τη συνάντησή του το πρωί με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «η τρόικα ενημερώθηκε για τα στοιχεία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις και κάπου είναι εντός».
 
Η τρόικα, την οποία, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «δεν την βλέπουμε ως κατακτητές, την βλέπουμε ως συναδέλφους, εκπροσωπούν τους δανειστές, είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε», θα ενημερώσει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
 
Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα «τα γνωρίζει όλα» για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όπως έχει ενημερωθεί και για τη διακήρυξη των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.
 
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, δήλωσε χαρούμενος που παραδίδει το υπουργείο σε έναν παλιό του φίλο και συγκάτοικο πριν από 30 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ξέρετε πόσα έχουμε περάσει τα τελευταία 3 χρόνια. Εύχομαι τα επόμενα να είναι καλύτερα και επί των ημερών του κ. Στουρνάρα η χώρα να βγει από την κρίση», τόνισε.
 
Στελέχη της κυβέρνησης εστιάζουν στο ότι οι πρώτες αυτές διερευνητικές επαφές έχουν τον χαρακτήρα μιας πρώτης γνωριμίας των υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας και ότι θα υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση για τα θέματα του κάθε χαρτοφυλακίου.
 
Η ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει στα τέλη Ιουλίου, κατά τη νέα επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών. Διακύβευμα των διαπραγματεύσεων αποτελεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεσμεύτηκαν στην τρόικα να εφαρμόσουν το Μνημόνιο
 
Η απόφαση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με την τρόικα προτού παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η επιλογή του κ.Σαμαρά να συναντηθεί πρώτα με την τρόικα και μετά να παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις και τις προτεραιότητές της.
 
Τα όσα προεκλογικά υποστήριζαν τα τρία κόμματα περί επαναδιαπραγμάτευσης, έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, αγνοώντας πλήρως το μήνυμα των εκλογών, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
«Η μοναδική προοπτική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής και τη συγκρότηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε: «Αυτή η κυβέρνηση με εντολή του λαού, έχει επιλέξει την παραμονή μας στην Ευρώπη και το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα συμφέροντα της δραχμής, ας περιμένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές».

Ads

ΚΚΕ: Συνεργάζονται για πιο αποτελεσματικά βάρβαρα μέτρα
 
«Η συγκυβέρνηση και η τρόικα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, συναντιούνται ως συνεργάτες για να συναποφασίσουν το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, ώστε να συνεχίσει να πληρώνει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και τα αδιέξοδα της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
 
Συνεχίζοντας, τονίζει ότι «ο λαός δεν χρειάζεται καλύτερους διαπραγματευτές, αλλά οργάνωση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, για να βγει ο ίδιος, με τις δικές του δυνάμεις, από το τούνελ του ευρωμονόδρομου της εξαθλίωσης».