Η λήξη της εορταστικής περιόδου σηματοδοτεί για την κυβέρνηση και την αφετηρία της χρονιάς των υψηλών προσδοκιών – των προσδοκιών για την, καθαρότερη δυνατή, έξοδο από το Μνημόνιο. Σηματοδοτεί όμως και την επιστροφή στα μέτωπα των σκληρών πολιτικών και κοινωνικών αναμετρήσεων, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Ads

Οι πλειστηριασμοί και η νέα νομοθεσία για τις απεργίες αποτελούν τα πιο δύσκολα εξ αυτών των μετώπων, καθώς αμφότερα θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Συνολικά, η λίστα αριθμεί περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα, εκείνα όμως που εκπέμπουν και την πιο έντονη πολιτική «θερμότητα» είναι οι αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης απεργιών  και η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο. Ακριβώς, δε, λόγω αυτής της υψηλής «θερμότητας» προγραμματίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την Δευτέρα νέα ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τους αρμόδιους υπουργούς για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. 

Με δεδομένη την κρισιμότητα της συγκυρίας και την, ορατή πλέον, προοπτική τέλους των Μνημονίων, το Μαξίμου δεν αναμένει προβλήματα σε ό,τι αφορά την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Καθώς όμως τόσο οι πλειστηριασμοί, όσο και το δικαίωμα στην απεργία αγγίζουν τον πυρήνα των ευαισθησιών της κοινωνίας και των αξιών της αριστεράς, πέραν της νέας ενημέρωσης των βουλευτών εξαντλούνται και όλα τα περιθώρια για «βελτιώσεις» στις επίμαχες διατάξεις – βελτιώσεις, πάντως, που δεν θα αφορούν την ουσία των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

Ads

Το πιο βαρύ έργο εδώ, μάλλον πρέπει να φέρει εις πέρας η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς καλείται να περάσει «αναίμακτα» την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 που διαμορφώνει πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η σχετική διάταξη είχε κατατεθεί με τροπολογία πριν από τις γιορτές και αποσύρθηκε για να επανέλθει με το πολυνομοσχέδιο. Οι πλέον οξείες αντιδράσεις στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου έρχονται από την πλευρά του ΚΚΕ το οποίο έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους στο συγκεκριμένο θέμα.

«Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο, σε αυτή τη χώρα σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα, υπάρχει ταξικό κίνημα και δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί» ήταν το μήνυμα που είχε στείλει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την απόσυρση της τροπολογίας, διαμηνύοντας ότι ο νέος νόμος για τις απεργίες θα καταργηθεί στην πράξη και προϊδεάζοντας για σκληρή δοκιμασία των σχέσεων του Περισσού με την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Το έτερο δύσκολο κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο είναι οι αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έτσι ώστε να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για τα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι μια διάταξη που αναμένεται να οξύνει τις, ήδη έντονες, κινητοποιήσεις από την πλευρά της ΛΑΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου να προαναγγέλλουν ήδη κλιμάκωση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από αυτήν την Τετάρτη οπότε και αναμένεται να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία.

Η ίδια ημέρα, η Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει το Μαξίμου στους αρμόδιους υπουργούς για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή, ενώ οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθεια ώστε να επισπευσθεί η κατάθεσή του και να γίνει ακόμη και την Δευτέρα.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει εισαχθεί στην Βουλή πριν από το Euroworking Group της 11ης Ιανουαρίου και να ψηφιστεί στο διάστημα από τις 12 έως τις 16 του μήνα, προκειμένου να καθαρίσει πλήρως ο δρόμος για το πολιτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.