Η πρώτη άφιξη θα είναι αυτή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τη Δευτέρα και την Τρίτη. Την Πέμπτη είναι η μέρα του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ενώ το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο Αμερικανός ΥπΕΞ Τζον Κέρι. Εξάλλου, την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή των ηγετών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

Ads

Η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο» με σημείο αιχμής τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τους οποίους πιέζουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχει οδηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να βρεθεί άκρη σε αυτό το επίπεδο και επομένως θα επιδιωχθεί πολιτική λύση. 

Απόλυτο χάσμα 

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι χαοτική με τους δανειστές να βάζουν στο στόχαστρο τους οκτώ στους δέκα δανειολήπτες. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη και η φράση του πρωθυπουργού «δεν υπέγραψα σύμφωνο παράδοσης» είναι πολύ ενδεικτική ως προς αυτό. Εξάλλου, η στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αυτό το ζήτημα απορρίπτοντας τις αξιώσεις των «θεσμών», ενθάρρυνε το Μέγαρο Μαξίμου που βασίζεται στη συμμαχία με το Παρίσι στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης κορυφής που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός αν χρειαστεί – και, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί. 

Ads

Η ελληνική πλευρά αγωνιά για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. που προγραμματιζόταν να δοθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και καθυστερεί μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασης του EuroWorkingGroup. Αυτή η ένεση ρευστότητας θεωρείται απολύτως αναγκαία για να εκπληρώσει άμεσα κάποιες από τις υποχρεώσεις του προς ιδιώτες το Δημόσιο ώστε να δοθεί μια ανάσα στην πραγματική οικονομία. Όμως, το «κουαρτέτο» δεν δείχνει να βιάζεται και αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται ήδη σε αλλαγή του επιπέδου της διαπραγμάτευσης. 

Αδιέξοδο και καθυστέρηση 

Ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι η χθεσινή συνάντηση του «κουαρτέτου» με το οικονομικό επιτελείο δεν θα πήγαινε καλά, ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων. «Δεν υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών στο θέμα των πλειστηριασμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έπειτα από την ολοκλήρωση των συνομιλιών αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση για το όριο προστασίας (με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου) και τα εισοδηματικά κριτήρια. 

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αλλά δεν είναι ορατός κάποιος τρόπος άρσης του αδιεξόδου πέρα από έναν συμβιβασμό στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των κόκκινων δανείων περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο θα είναι βαρύτερο από το πρώτο καθώς περιλαμβάνει: 

  • Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων

  • Ισοδύναμα ύψους 2 δισ ευρώ ετησίως για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ακυρότητα περικοπών σε συντάξεις. 

  • Έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ από τον Μάρτιο του 2016, που θα αφορά το ανώτερο 20% των δικαιούχων

  • Νέος γύρος κατάργησης κοινωνικών πόρων, που οδηγεί σε μείωση παροχών ή αύξηση εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων

  • Μεταρρύθμιση του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο και επέκτασή του στις ΔΕΚΟ με ισχύ από 1/1/2016

  • Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους – Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς

  • Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια

  • Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%

  • Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

  • Προώθηση αποκρατικοποιήσεων