Κανονικά πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα, την ώρα που η εξάπλωση της γρίπης, ταυτόχρονα με την παρουσία του κορονοϊού, δημιουργούν ένα ανησυχητικό «κοκτέιλ» τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς.

Ads

Επιστήμονες άλλωστε, όπως ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το άνοιγμα, τονίζοντας πως θα ήταν εύλογο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της γρίπης αλλά και λόγω της έλλειψης των κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. 

Η έξαρση του λεγόμενου «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικού ιού RSV έχει προκαλέσει γενικότερα την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, σε συνδυασμός και με την έλλειψη φαρμάκων. Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο, αφού τα συμπτώματα μεταξύ των τριών είναι δυσδιάκριτα, κι έτσι το πιο ασφαλές είναι ο εργαστηριακός έλεγχος.
 
Γι΄αυτό οι ειδικοί θεωρούν πως το καλύτερο είναι οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδίατρο, όταν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, για χρήση μάσκας στις αίθουσες.

Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει επιπλέον μέτρα για την προστασία των παιδιών, ενώ η Νίκη Κεραμέως τόνισε μιλώντας στο OPEN πως δεν θα επανέλθει η μάσκα, επισημαίνοντας παράλληλα πως έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά.

Ads

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στο OPEN, η υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής: «Κανονικά ανοίγουν αύριο τα σχολεία μας όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα. Δεν έχει αλλάξει κάτι με μια βεβαίως σημαντική προσθήκη καθώς είχε εκδοθεί νωρίτερα φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη. Είναι μια εγκύκλιος που συνήθως βγαίνει πιο αργά που προβλέπει τη δικαιολόγηση των απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και δικαιούνται έως και 5 μέρες απουσίες οι οποίες δεν προσμετρώνται και δεν καταγράφονται από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο που είναι το διάστημα που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη. Προφανώς, οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

Η υπουργός τόνισε ακόμη πως «ιώσεις έχουμε κάθε χρόνο και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν λίγο περίεργα εξαιτίας του κορωνοϊού. Από κει και πέρα παίρνουμε όλα τα μέτρα και έχει μεγάλη σημασία οι γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα των παιδιών και από κει και πέρα υπάρχει και το πλαίσιο για τη δικαιολόγηση των απουσιών».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δούμε εικόνες μαζικής αποχής από τα σχολεία λόγω γρίπης, η υπουργός δήλωσε πως «σε όλο τον κόσμο έχουμε ιώσεις, σε όλα τα σχολεία. Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται και έχουμε ένα πλαίσιο προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας αλλά και της εκπαίδευσης».

Όσο για τη μάσκα, η Νίκη Κεραμέως ήταν κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει συζήτηση για επαναφορά της μάσκας. Εξυπακούεται ότι μπορεί ο καθένας να φορέσει αν το επιθυμεί αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση με το υπουργείο Υγείας ή την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς. Ότι ισχύει για την κοινωνία. Προσέχουμε, παρακολουθούμε τα συμπτώματά μας».