Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται σε μια προσπάθεια να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, έχοντας πάντα στο συρτάρι του το σχέδιό του για Grexit. Την ώρα που Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα κάνουν λόγο για συμφωνία πριν την 20η Αυγούστου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με διαρροές στον γερμανικό τύπο ζητάει «συμφωνία – γέφυρα» με περιορισμένη χρηματοδότηση και νέα προαπαιτούμενα.

Ads

«Σόιμπλε κατά Γιούνκερ» γράφει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναδεικνύοντας τη διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και με το εάν είναι εφικτή μια συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι εφικτή. Το Βερολίνο φέρεται με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο να προκρίνει μια νέα συμφωνία γέφυρα με περιορισμένη χρηματοδότηση και νέα προαπαιτούμενα με πρόφαση την έλλειψη χρόνου.

Ωστόσο τα σχετικά δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από την Κομισιόν με την εκπρόσωπο Μίνα Αντρέεβα να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εμάς τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Είναι ικανοποιητικές και η συμφωνία πριν την 20η Αυγούστου είναι πιθανή».

Ads

Μετά το αντίστοιχο χτεσινό δημοσίευμα της Bild, η Suddeutsche Zeitung γράφει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει σε συνομιλητές του πως οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί νέο «δάνειο γέφυρα» 5 δισ. ευρώ. «Ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση. Ένα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία», ανέφερε.