Άδικα θα περιμένουν να πάρουν οικονομική ανάσα με την επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές σε Ταμεία και Εφορία, καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Οικονομικών και του Εργασίας ορίζεται ότι από το τέλος του μήνα και μετά, όλες οι επιστροφές φόρου θα συμψηφίζονται με τις οφειλές προς το Δημόσιο. Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτόματα, χωρίς παρέμβαση του οφειλέτη. Η εξέλιξη έρχεται εν αναμονή των νέων μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και προβλέπει τη δυνατότητα ρ΄υθμισης χρεών προς το Δημόσιο με έως 100 δόσεις.

Ads

Όπως έχει γίνει γνωστό, στα τέλη του μήνα παραδίδεται στο υπουργείο Οικονομικών η ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων που περιέχει τα στοιχεία των οφειλετών όλων των Ταμείων κι έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με την απόφαση, σε πρώτη φάση θα γίνεται συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τις οφειλές προς τις εφορίες, και το υπόλοιπο της επιστροφής θα χρησιμοποιείται για  τυχόν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Εάν ο φορολογούμενος έχει οφειλές σε ασφαλιστικό ταμείο, το ποσό της οφειλής θα παρακρατείται με το ταμείο να αναλαμβάνει να διαγράψει το μέρος της οφειλής που συμψηφίστηκε.

Στο μεταξύ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις ασφαλισμένους χρωστούν στα Ταμεία.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφφημερίδα «Κεφάλαιο» της 11ης Οκτωβρίου, η κατάσταση έχει ως εξής:

Ads

ΟΑΕΕ

-Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (δηλαδή πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που υπήρχαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013, τα οποία δεν έχουν αλλάξει προς το καλύτερο το 2014, με βάση τις ανακοινώσεις της διοίκησης του Ταμείου, οι οφειλέτες του ανέρχονταν σε 575.000 σε σύνολο 770.000 ασφαλισμένων. Με άλλα λόγια, τρεις στους τέσσερις αυτασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Το χρέος που έχει συσσωρευτεί στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 7,4 δισ. ευρώ και αποτελεί διπλάσιο ποσό εκείνου που δίδεται ετησίως για τις συντάξεις των μικρομεσαίων (3,2 δισ. ευρώ) και… επταπλάσιο των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών του!

ΙΚΑ

Στο ΙΚΑ (όπου ασφαλίζονται κυρίως οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου του 2014 τα οποία έχει στη διάθεσή του το «Κ», οι εργοδότες οι οποίοι χρωστούσαν ξεπερνούσαν τους 441.000. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2014, οπότε έχουν δημοσιευτεί και τα τελευταία μηνιαία στοιχεία απασχόλησης, οι επιχειρήσεις οι οποίες ήταν περασμένες στα «μητρώα» του ΙΚΑ ως ενεργές ξεπερνούσαν μόλις τις… 210.000. Με άλλα λόγια, οι επιχειρηματίες που χρωστάνε στο ΙΚΑ είναι τουλάχιστον διπλάσιοι σε σχέση με εκείνους που δεν χρωστάνε. Το χρέος προς το ΙΚΑ ανέρχεται σε 8,9 δισ. ευρώ και αποτελεί σχεδόν το 90% της συνταξιοδοτικής δαπάνης του Ταμείου (10,2 δισ. ευρώ) και στα δύο τρίτα των ετήσιων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

ΟΓΑ

Στον ΟΓΑ (όπου ασφαλίζονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2014, οι οφειλέτες φτάνουν τους 200.000 σε σύνολο 625.000 και πλέον ασφαλισμένων. Συνεπώς, ένας στους τρεις περίπου γεωργούς δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του. Το χρέος προς τον ΟΓΑ (342 εκατ. ευρώ) ανέρχεται μόλις στο 6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης του Ταμείου, με τη διαφορά, όμως, πως αυτό χρηματοδοτείται κατά 90% από το κράτος.

ΕΤΑΑ

Στο ΕΤΑΑ (όπου ασφαλίζονται γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) δεν είναι διαθέσιμος ο αριθμός των οφειλετών. Ωστόσο, το χρέος προς το Ταμείο ξεπερνά τα 846 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο σχεδόν 100% της ετήσιας δαπάνης του Ταμείου για συντάξεις (842 εκατ. ευρώ).