Έντονες συζητήσεις, αλλά και προσδοκίες έχει προκαλέσει η επιστροφή από τον ΕΦΚΑ των αναδρομικών σε 2 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει  στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να τους επιστραφούν ποσά από τις συντάξεις τους που είχαν περικοπεί πριν το 2015. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μάλιστα, η οποία είναι απολύτως εναρμονισμένη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών, δεν άσκησε έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. 

Ads

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων Κώστας Πράπας «τα δυο μέλη μας πρωτόδικα δικαιωθήκαν και μάλιστα πήραν τα χρήματά τους εντόκως. Δεν ασκήθηκε καμία έφεση…Και μάλιστα αυτές τις μέρες πήραν τα χρήματα για 6 μήνες… από Ιούνιο 2015 μέχρι Δεκέμβριο του 2015».

Απαντήσεις και διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Εργασίας λέγοντας ότι οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών, που αφορούν οικονομικές διαφορές πριν το 2015, δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

Δεν υπάρχει ζήτημα διεκδίκησης αναδρομικών ποσών πριν το 2015 ή μετά το 2016, επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε, η απόφαση του δικαστηρίου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του.

Ads

«Από τη στιγμή που το κράτος υιοθέτησε τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016 έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πιλοτική απόφαση του 2015 οπότε δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών βάσει της απόφασης» υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του ΣτΕ, το οποίο δεν συνηθίζει να αλλάζει στάση, τονίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στα ΝΕΑ για την πριν από το 2015 περίοδο, κάνοντας λόγο για κάποιους που προεξοφλούν ελπίδες στους συνταξιούχους είτε για πολιτικά οφέλη, είτε για αποκόμιση κέρδους.  

«Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει», ξεκαθαρίζει.

Όπως εξηγεί, το ΣτΕ είχε εκδώσει την απόφαση το 2015 για να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις των συντάξεων για αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του και δέχτηκε ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.

«Δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του; Αν επρόκειτο να αποφασίσει διαφορετικά, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι επιβεβλημένη ανώτατη δαπάνη», επισημαίνει ο Τ. Πετρόπουλος.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου εργασίας σημειώνεται πως «οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει σαφώς τοποθετηθεί».

Προστίθεται δε, ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση-πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.

Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».