Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το σχηματισμό της κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ικανοποιημένος από τη νέα κυβέρνηση που είναι «υπέρ του ευρώ», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ζητώντας παράλληλα άμεση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα «εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε, στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Μέσα στις επόμενες ημέρες η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση και να αρχίσει η αξιολόγηση του τι έχει γίνει και του τι πρέπει ακόμη να γίνει, σε σχέση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε γραπτή του δήλωση.
 
Στη δήλωσή του, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Χαιρετίζω θερμά τη σημερινή ανακοίνωση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα χαίρει ευρείας κοινοβουλευτικής υποστήριξης. Πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ακόμη ότι προσβλέπει «με χαρά» στη νέα συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια και που ξέρει ότι έχει δεσμευτεί ως προς το ευρωπαϊκό σχέδιο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και τον λαό της». Επίσης ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
 
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα που είναι «υπέρ του ευρώ».
 
Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού, εκ μέρους της Ελλάδας, των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την προσοχή της στον ελληνικό λαό. Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης τονίζοντας ότι το ευρώ πρέπει, μεταξύ άλλων, να δημιουργεί «τις συνθήκες για ελπίδα». 
 
Τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης χαιρέτισε επίσης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ζητώντας παράλληλα άμεση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Όπως ανέφερε, «αυτό αποδεικνύει ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης».
 
Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ακόμη ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις κόστισαν πολύτιμο χρόνο και πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας».

Πούτιν: Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις εκλογές
 
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα «εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία» σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χαιρετίζοντας το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.
 
«Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, η αποφασιστική στάση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά και ορισμένων κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον παραμερισμό των ανισορροπιών στην οικονομία, εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
 
Νωρίτερα, ο Βλ. Πούτιν απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ανάληψη των καθηκόντων του. Στο τηλεγράφημα εκφράζεται η βεβαιότητα ότι «η μεγάλη πολιτική εμπειρία του Α. Σαμαρά θα συμβάλει στην επίλυση των δύσκολων καθηκόντων, που στέκονται ενώπιον της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας». Όπως επισημαίνει η προεδρική ιστοσελίδα kremlin.ru, στο μήνυμα υπογραμμίζεται επίσης «η αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνορωσικού διαλόγου για τα ζητήματα της διμερούς και διεθνούς ημερήσιας διάταξης».
 
Αντίστοιχο συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, στο οποίο επισημαίνεται ότι «στη Ρωσία τιμούν τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις και την εποικοδομητική εταιρική σχέση με την Ελλάδα».