Πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων και επίταξη των συρμών αποφάσισε η κυβέρνηση στο θέμα του Μετρό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης στο Μαξίμου. «Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν» η άμεση απάντηση του προέδρου των εργαζομένων στο Μετρό. Νέα συνέλευση των εργαζομένων στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια. Για τις επόμενες κινήσεις τους αποφασίζουν τα διοικητικά συμβούλια στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακινητοποιημένα όλα τα ΜΜΜ – Αποσύρονται και τα τρόλεϊ. Έντονες πολιτικές αντιδράσεις για το ζήτημα από την αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Για ακραία επιλογή κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ και δηλώνει ευθέως ότι διαφωνεί. Σύμφωνο με την επίταξη το ΠΑΣΟΚ. Για πραξικόπημα κατά του Συντάγματος μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

16:11: Σύμφωνα με πληροφορίες, 2.500 φύλλα επιστράτευσης θα επιδοθούν σε όλους τους εργαζόμενους στις Σταθερές Συγκοινωνίες. Σημειώνεται πως η επιστράτευση κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης». Η άρνηση αποδοχής του φύλλου πορείας επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο. Σε περίπτωση που ο παραλήπτης απουσιάζει τότε το φύλλο θυροκολλείται και αναλαμβάνει η Αστυνομία τον εντοπισμό του.

16:04: Μιλώντας στην συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ  στην Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «απαράδεκτη κοινωνικά απεργία». Το να φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να αυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας σε αυτές τις συνθήκες, είναι μια πρόκληση απαράδεκτη και αδιανόητη σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι πρόκειται για αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της εποχής, ούτε με εκείνη του ΠΑΣΟΚ για το τί σημαίνει κοινωνική ευθύνη.

15:36: Λουκέτο σε όλα τα μέσα. Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, αλλά και στην ΕΘΕΛ (από σήμερα μέχρι και την Τρίτη) σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους στο Μετρό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων. Πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες κατέθεσαν και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Εξάλλου, παράταση της απεργίας τους ως το τέλος της βάρδιας για σήμερα, Πέμπτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το τραμ.

Ads

15:11 – 24ώρη απεργία αύριο στον προαστιακό. 

«Η κυβέρνηση αντί να δείξει έξοδο στο αδιέξοδο, διέταξε επίταξη. Από αύριο οι εργαζόμενοι στον προσταστιακό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα. Δεν πάει άλλο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό σιδηρόδρομο Νίκος Δρίτσας, από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, όπου βρέθηκε στο πλευρό των απεργών εργαζομένων στο μετρό.

image
Φωτογραφία από τo FosPhotos

15:05 – Ψήφισμα συμπαράστασης από την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Δηλώνει τη διάθεσή του «να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ που η τρικομματική συγκυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο».
 
Την αλληλεγγύη της εκφράζει και η ΑΔΕΔΥ τονίζοντας πως «το δικαίωμα στην απεργία, που έχει κατακτηθεί με τους αγώνες του κόσμου της εργασίας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο». 

15:00 – Σύμφωνο με την επίταξη το ΠΑΣΟΚ. Ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, σχολιάζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για επιστράτευση των απεργών, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.

14:53 – «Θα ταμπουρωθούμε εδώ. Ζητάμε τη στήριξη του κόσμου. Είναι η τελευταία ευκαιρία να διώξουμε τη χούντα», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΤΡΑΜ, Μιχάλης Γαζής, κάλεσε την κυβέρνηση να «κάνει πίσω», σημειώνοντας ότι «πρέπει να πάμε σε διάλογο».

image

Με κλαρκ οχυρώνουν αυτη τη στιγμή την κεντρική πύλη του αμαξοστασιου οι εργαζόμενοι του Μετρο στα Σεπολια @MakisSinodinos

14:48 – Ακινητοποιημένα όλα τα ΜΜΜ. Αποσύρονται από τους δρόμους και τα τρόλεϊ. 

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επίταξη στο μετρό και τα τρόλεϊ -που μέχρι πριν λίγο κινούνταν κανονικά- αποσύρονται από τους δρόμους του λεκανοπεδίου.

Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποιούν από το πρωί τις προγραμματισμένες τους στάσεις εργασίας (σε ηλεκτρικό και τραμ από 12.00 έως 16.00 – στα λεωφορεία από 11.00 έως 17.00), ωστόσο αναμένονται αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους και μετά τις ώρες λήξεως των στάσεων.

14:34 – «Πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης όσον αφορά την απεργία στο μετρό. «Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο μετρό και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

14:33 –  Επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μετά την απόφαση για επιστράτευση των απεργών του Μετρό. «Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο “χακί” και με ένα νέο “πραξικόπημα” κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με “στρατιωτικού” τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης.

14:20 – ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί το μέτρο της κυβέρνησης 

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο της επίταξης και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εργαζόμενους, ώστε να αναζητηθεί λύση μέσα από διάλογο, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων».

14:00 – «ΔΗΜΑΡ: Ακραία επιλογή η επίταξη. Διαφωνούμε»

«Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων» η άμεση αντίδραση της ΔΗΜΑΡ. 

13:30 – Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων στα Σεπόλια, ενώ αναμένεται η αντίδραση και των εργαζομένων στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Οι εργαζόμενοι νωρίτερα είχαν ζητήσει διάλογο με την κυβέρνηση με αντικείμενο τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, είχαν πρόθεση να αναστείλουν «προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους». Συγκεκριμένα, ζητούσαν να ισχύσει η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

image

13:22 – Η αντίδραση των εργαζομένων

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς» ήταν η πρώτη απάντηση του προέδρου των εργαζομένων στο μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος.Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους». 

13:20 – «Στο διάλογο που είχε γίνει, έγινε σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο. Παρά τη σαφή θέση οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης, αποφάσισαν να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται η αθηναϊκή κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί ούτε να παρακολουθήσει μια προσχηματική προσπάθεια δήθεν καλής θέλησης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης. Αυτή την εισήγηση έκανα. Ο πρωθυπουργός την αποδέχτηκε. Παράλληλα η δικαιοσύνη θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο λαμβάνοντας τις δικές τις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων» ήταν η δήλωση του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.