Επιστολές που είχε ανταλλάξει ο Χρήστος Παππάς με τον παρασημοφορημένο από τον Χίτλερ, Λεόν Ντεγκρέλ, Βέλγο δημοσιογράφο που εντάχθηκε στα SS και συμμετείχε στην «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα», περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Ads

Πρόκειται για επιστολές οι οποίες είχαν σταλεί το 1989 από τον Χρήστο Παππά στο καταδικασμένο για εσχάτη προδοσία Ντεγκρέλ, ο οποίος είχε διαφύγει στην Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η απάντηση του Ντρεγκέλ το 1989, καθώς και φωτογραφία του Παππά με τον Ντρεγκέλ το 1992, έναν χρόνο πριν ο εκλεκτός του Χίτλερ αποβιώσει στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Μεταξύ άλλων ο υπαρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης αποκαλεί «ήρωα στρατηγό» τον Ντεγκρέλ και τον διαβεβαιώνει για την ακλόνητη πίστη του ίδιου, του Νίκου Μιχαλολιάκου και των μελών της Χρυσής Αυγής, στην «αιώνια μορφή» του Φύρερ και στα «ιδεώδη» του. Ο Ντεγκρέλ παρέμενε μέχρι τέλους πιστός στη ναζιστική ιδέα και αρνητής των εγκλημάτων των ναζί. Μάλιστα στην απάντησή του αναφέρει πως «μετανιώνω που δεν νικήσαμε».

O Χρήστος Παππάς αναφέρει στην επιστολή του:

«Αξιοσέβαστε ήρωα στρατηγέ Λεόν Ντεγκρέλ, θεωρώ μεγάλη μου τιμή και εύνοια της θείας πρόνοιας, που σας συναντώ προσωπικά. Θα ήθελα, αξιοσέβαστε στρατηγέ, να σας διαβεβαιώσω για τη σταθερή, αληθινή και ακλόνητη πίστη εμού και των συναγωνιστών μου (που ανήκουν στο Ελληνικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα -“Χρυσή Αυγή”) στην αιώνια μορφή του FUHRER ADOLF HITLER και στα ιδεώδη που πηγάζουν από τον αγώνα σας για μία ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ! Η αλήθεια είναι μία και μοναδική.

Ads

Τι θα μπορούσαμε να γινόμασταν αλήθεια χωρίς εσάς και χωρίς το πελώριο έργο σας. Είμαι συγκινημένος και είναι καθήκον μου να σας πω ότι εσείς μας δείχνετε τον δρόμο, με τον λαμπρό και παραδειγματικό ηρωϊσμό σας. Σας παρακαλώ Αξιοσέβαστε Στρατηγέ να δεχθείτε τα σέβη μου και τις πιο εγκάρδιες ευχές μου και των Ελλήνων συναγωνιστών μου και ιδιαίτερα του αρχηγού μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ.

Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ότι ο αγώνας μας για μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ σε μία ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ! θα συνεχιστεί χωρίς σταματημό μέχρι την ΝΙΚΗ! Το εμπνευσμένο στα πεδία των μαχών σύνθημα της 28ης SS PANZER DIVISION-GRENADIERE-VOLONTIERE-WALLONIENNE,υπάρχει ακόμη και μας καθοδηγεί: ΑΓΩΝ-ΠΙΣΤΙΣ-ΝΙΚΗ. Δεχθείτε ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ τα σέβη μου και τα πιο διακριτικά μου αισθήματα . Ειλικρινά δικός σας. Πιστός στα ιδεώδη του ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ. PAPPAS CRISTOS».

* Η φωτογραφία και οι επιστολές του Χρήστου Παππά και του Λεόν Ντεγκρέλ