Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στους προέδρους των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. προκειμένου να τους ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης, απέστειλε η Ζωη Κωνσταντοπούλου. Όπως είπε με τον τρόπο αυτό καταλύεται η δημοκρατία και «το νομοσχέδιο αποτελεί την ολοκλήρωση της εκτροπής». Όπως ξεκαθάρισε θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ads

«Υπό τις συνθήκες που συζητείται το νομοσχέδιο δεν υπάρχει εγγύηση τήρησης του συντάγματος αλλά ούτε και κατά συνείδηση ψήφος του βουλευτή», υποστήριξε η πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στις Αρμόδιες Επιτροπές. «Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού από το εξωτερικό εισάγεται και μάλιστα με έλλειψη κάθε δυνατότητας τροποποίησης ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζον παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

«Επιχειρείται μέσα από εκβιασμό να ισοπεδωθεί η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες που την στηρίζουν. Αυτό που μου ζητούν είναι αν μπορούσα να εξέδιδα και μία σφραγίδα “Βουλή των Ελλήνων” για να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους», είπε  χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας ότι «πολλαπλασιάζονται οι συνειδησιακά οδυνηρές στιγμές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εντός του Κοινοβουλίου».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι «εξαναγκάζονται να εισαγάγουν το νομοθέτημα οι Υπουργοί και να υπερψηφίζουν Βουλευτές που επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας και αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται η ολοκλήρωση μίας εκτροπής, καθώς περιέχει μία μείζονα παρέμβαση στην τρίτη ανεξάρτητη εξουσία, την Δικαιοσύνη».

Ads

«Έχω θεσμική υποχρέωση να αντιδράσω ως Πρόεδρος της Βουλής και να ζητήσω από τους ομολόγους μου να αντιδράσουν και να πάρουν θέση απέναντι σ’ αυτή την εκτροπή», σημείωσε.«Το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν οι δανειστές είναι πως είναι ανώφελες οι δημοκρατικές διαδικασίες», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι «δεν είναι συμφωνία ο εκβιασμός».

Η επιστολή:

 

Θέμα μομφής κατά Κωνσταντοπούλου θέτει ο Δένδιας

Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου άναψε τα αίματα στη Βουλή, με τον Νίκο Δένδια εκ μέρους της ΝΔ να λέει ότι μετά από την τοποθέτηση αυτή οι υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει είτε να παραιτηθούν αν παραδέχονται ότι γίνονται αντικείμενα εκβιασμού ή να υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε να μην είναι τόσο σύντομη η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή αλλά ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις που προκαλούν δυσκολίες.