Τα σωματεία ΑΣΜΑ 450+ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και την υπουργό Λ. Κονιόρδου με πρόταση για νέο οργανισμό που θα στεγάσει Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Ads

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

Κύριε πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα
κυρία υπουργέ Λυδία Κονιόρδου

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες την εντατική προσπάθεια των διοικήσεων των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ & ΣΩΜΣΕ να υπογραφεί από δημιουργούς-μέλη της ΑΕΠΙ μια «συμφωνία» (που οι διοικήσεις των δύο σωματείων έχουν ήδη υπογράψει) με την διοίκηση της ΑΕΠΙ (Πέτρο και Δημήτρη Ξανθόπουλο).

Ads

Η συμφωνία αυτή, στερείται παντελώς οποιωνδήποτε δεσμεύσεων από την πλευρά της διοίκησης της ΑΕΠΙ, για την αποχώρησή της από τη διοίκηση και τη μετοχική της σύνθεση . Αναφέρεται γενικά και αόριστα σε κάποια μεταβίβαση των μετοχών τους έναντι των οφειλών τους προς τους δημιουργούς, χωρίς να διευκρινίζει ούτε το πώς, ούτε το πότε, ούτε το για πόσο, και στερείται οποιασδήποτε ουσιαστικής πρόβλεψης σε συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η «συμφωνία» ενώ περιορίζεται σε ένα ευχολόγιο , χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωτική απουσία οποιουδήποτε αριθμού ή άλλου οικονομικού μεγέθους και τέλος στερείται οποιασδήποτε πρόβλεψης σχετικά με τις συνδεδεμένες εταιρίες (ΕΔΙΣ κλπ), στις οποίες διοχέτευαν τόσα χρόνια οι Ξανθόπουλοι τα κέρδη τους, θα επιτρέψει εντούτοις στην οικογένεια Ξανθόπουλου να ζητήσει από το δικαστήριο την αναστολή των διώξεων εναντίον της ΑΕΠΙ, αλλά και να παρουσιάσει τον εαυτό της στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση ως δήθεν θύμα της οικονομικής συγκυρίας και της κακής δημοσιότητας.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων αυτών, διακινούν υπογείως το έγγραφο της συμφωνίας σε δημιουργούς υποστηρίζοντας παραπλανητικά σύμφωνα με μαρτυρίες , ότι σε περίπτωση που δεν το υπογράψουν, η ΑΕΠΙ θα κλείσει και θα χαθεί το δικαίωμα. Σημειωτέον , η συμφωνία αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί ως όφειλαν στην υπουργό και την προσωρινή επίτροπο. Η μειοψηφία αυτή , αντί να ζητήσει από τη διοίκηση να πληρωθεί το υπόλοιπο της διανομής του Α΄εξαμήνου και η Διανομή του Β΄ εξαμήνου 2017, ζητάει να μας κάνουν δώρο Χριστούγεννων τα χρέη των Ξανθόπουλων , ύψους δεκάδων εκατομμυρίων. Την ίδια στιγμή τα μέλη των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ , δεν υπογράφουν το αίτημα του διαχωρισμού των λογαριασμό ώστε να γίνει εφικτή η πληρωμή των δημιουργών , παρά το γεγονός ότι το μέλος του ΑΣΜΑ στο Εποπτικό το έχει προτείνει.

Τα σωματεία ΑΣΜΑ 450+ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ καθώς και δημιουργοί εκτός σωματείων συστρατεύονται προκειμένου να μη μας φορτωθούν τα χρέη που δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ. Η εταιρεία δεν έχει εξοφλήσει ακόμα το περασμένο 6μηνο ενώ σύμφωνα με την επίτροπο κα Βλάχου η διοίκηση , δεν είναι σε θέση να διανείμει δικαιώματα τον Δεκέμβριο. Η ΑΕΠΙ είναι επί της ουσίας πτωχευμένη και εκτεθειμένη στους πιστωτές της.

Ζητάμε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Λυδία Κονιόρδου, να μεριμνήσουν ώστε να δημιουργηθεί αρχικά φορέας Ειδικού Σκοπού , ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα (6 μήνες ) θα μετατραπεί αυτόματα σε ΟΣΔ. Ζητάμε να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των δημιουργών στο αρχείο των πνευματικών μας έργων, το οποίο αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και το οποίο η ΑΕΠΙ αντιμετωπίζει ως μονοπωλιακό δικαίωμά της. ¨Ετσι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων μας , απαλλαγμένη από το βάρος των πρακτικών της ΑΕΠΙ.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να απαγκιστρωθούν οι δημιουργοί από το άχθος της ΑΕΠΙ και να δημιουργηθεί νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, στον οποία θα μπορούν να μεταστεγασθούν Έλληνες και ξένοι δικαιούχοι . Το θέλει η πλειοψηφία των δημιουργών, υπάρχουν ειδικοί να στηρίξουν την προσπάθεια και είναι αναγκαίο για την αγορά, η οποία έχει απορρυθμιστεί. Τα πρότυπα με τα οποία διαχειρίζονται συλλογικά τα δικαιώματα των δημιουργών σε όλη την Ευρώπη, με μοναδική εξαίρεση τη χώρα μας, η οποία έχει αφήσει τον τομέα βορά του αθέμιτου και αδιαφανούς καιροσκοπισμού, είναι εδώ για να τα ακολουθήσουμε.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε άπραγοι τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΑΕΠΙ σε συνεργασία με τις διοικήσεις συγκεκριμένων σωματείων, που οδηγούν στο να επωμιστούμε τα χρέη των μετόχων. Η πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα καθώς διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του πνευματικού δικαιώματος , αλλά και ο διασυρμός της ίδιας της χώρας».

Το έγγραφο – «συμφωνία» στο οποίο αναφέρονται τα σωματεία ΑΣΜΑ 450+ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ

image

image

image