Ανάσταση στις πλατείες και αύξηση του αριθμού των πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο στους ναούς, είναι τα δύο κεντρικά σημεία της πρότασης της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των ναών κατά την περίοδο του Πάσχα, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ads

Ενα άτομο ανά 15 τ.μ.

Αναλυτικότερα, στην πρόταση που αναλύεται σε επιστολή, η οποία έχει σταλεί στο υπουργείο Παιδείας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά, ο ανώτατος αριθμός των πιστών εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. κλειστού χώρου. Ως επιχείρημα για την πρότασή της η ΔΙΣ προβάλει αφενός το ύψος των ιερών ναών και αφετέρου τον καλό καιρό που θα επιτρέπει τον καλύτερο εξαερισμό.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι σήμερα η απόφαση για τους κλειστούς χώρους προβλέπει ένα άτομο ανά 20 τ.μ.

Ads

Θείες λειτουργίες σε αύλειους χώρους και πλατείες

Η ΔΙΣ προτείνει, επίσης, σημαντικές θείες λειτουργίες όπως για παράδειγμα η τελετή της Αποκαθήλωσης την Μεγάλη Παρασκευή να γίνουν σε αύλειους χώρους και τις πλατείες των ναών. Ειδικά, δε, για τον Επιτάφειο προτείνεται η λιτανεία, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, να γίνει πέριξ των ναών.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών και η Εκκλησία αναμένει έως και την Παρασκευή να έχει λάβει απάντηση από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Καθημερινή.