«Για μια ακόμη φορά ο κλάδος των μουσικών έρχεται αντιμέτωπος με κυβερνητικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Γίνεται φυσικά αναφορά στην απόφαση σχετικά με την ακύρωση των πανηγυριών για όλο το μήνα Ιούλιο» αναφέρει επιστολή των μουσικών της Βόρειας Ελλάδα με αποδέκτες τον πρωθυπουργό αλλά και τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ads

Παράλληλα επισημαίνουν σειρά μέτρων που μπορούν να ληφθούν χωρίς να καταργηθούν α πανηγύρια και σημειώνουν: «Δεν μπορεί πια να δικαιολογείται η οριζόντια λήψη μέτρων που αφήνει άνεργες και ανασφαλείς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες». 

Και συμπληρώνουν: «Προτεραιότητά μας σε κάθε περίπτωση είναι να ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ. Εάν αυτό κρίνεται αδύνατο, θα πρέπει να ληφθούν καινούργια μέτρα επιδότησης των μουσικών».

Ολόκληρη η επιστολή: 

«Αξιότιμοι κύριοι και αξιότιμη κυρία,

Για μια ακόμη φορά ο κλάδος των μουσικών έρχεται αντιμέτωπος με κυβερνητικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Γίνεται φυσικά αναφορά στην απόφαση σχετικά με την ακύρωση των πανηγυριών για όλο το μήνα Ιούλιο. Ο ΣΜΒΕ και το σύνολο των μουσικών αντιλαμβάνονται πλήρως την πρόθεση του κράτους να προστατέψει τη δημόσια υγεία και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον έλεγχο των συμπεριφορών κοινού.

Ads

Παρόλα αυτά δεν παύει στους θεσμούς των πανηγυριών να απασχολείται μια πολύ μεγάλη μερίδα του κλάδου των μουσικών, καθώς επίσης και επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων. Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό από την κυβέρνηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μουσικών (περίπου το 85%) ΔΕΝ έχει επιδοτηθεί από την κυβέρνηση για το μήνα Μάιο, καθώς την επιδότηση των 534 ευρώ δικαιούνταν μόνο όσοι είχαν ενεργές συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά το μήνα Μάιο. Εν συντομία εξηγούμε ότι το 70% των μουσικών δε δικαιούνταν τα 534 ευρώ διότι εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες δε συμπεριλαμβάνονταν στα επιδοματικά μέτρα του Μαΐου, και το επιπλέον 15% αναγκάστηκε σε οικειοθελή αποχώρηση από τις επιχειρήσεις διότι με 40% πληρότητα δεν μπορούσαν να υποστηριχθούν οικονομικά οι ζωντανές μουσικές εμφανίσεις. Επιπλέον, οι μουσικοί ΔΕΝ ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων που μπορούν να βγουν σε αναστολή. Επομένως πρόκειται για μια κατηγορία εργαζομένων που καλείται να επιβιώσει με 800 ευρώ κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο, πράγμα καθόλα ΑΔΥΝΑΤΟ.

Θεωρούμε επομένως πως η κυβέρνηση μαζί με τα μέτρα που λαμβάνει για τον COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να λάβει και αντίμετρα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό. Δεν μπορεί πια να δικαιολογείται η οριζόντια λήψη μέτρων που αφήνει άνεργες και ανασφαλείς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Συγκεκριμένα ζητούμε να επιτραπεί η διεξαγωγή των θεσμών των πανηγυριών και κάθε καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

1. Τήρηση απαραίτητων αποστάσεων
2. Τοποθέτηση καθισμάτων και τραπεζιών με όρους ανάλογους με αυτούς που ισχύουν για τα θέατρα, τα σινεμά και τα καταστήματα εστίασης
3. Τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων από το προσωπικό (μάσκες προστασίας προσώπου, απολυμαντικά, κ.ά.)
4. Απαγόρευση του χορού
5. Απαγόρευση του συνωστισμού
6. Συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι το καλοκαίρι αυτό θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Θεωρούμε παρόλα αυτά ότι ο πολιτισμός και οι εκδηλώσεις του πρέπει να συνεχιστούν με τρόπο τέτοιο ώστε αφενός η δημόσια υγεία να μην τίθεται σε κίνδυνο και αφετέρου να καταφέρουν να βιοποριστούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δυσχερή οικονομική κατάσταση. Προτεραιότητά μας σε κάθε περίπτωση είναι να ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ. Εάν αυτό κρίνεται αδύνατο, θα πρέπει να ληφθούν καινούργια μέτρα επιδότησης των μουσικών.

Αναμένουμε τις απαντήσεις σας στα λογικά και δίκαια αιτήματά μας.

Με τιμή, 

Για το Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος»