Πάνω από 100 Γάλλοι διανοούμενοι, ακτιβιστές, βουλευτές και ευρωβουλευτές, με κείμενό τους στην Humanite και ηλεκτρονικό περιοδικό Mediapart, καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες, τους οίκους αξιολόγησης και τις Βρυξέλλες να σταματήσουν τους «εκβιασμούς στην Ελλάδα». «Φτάνει πια τρόικα! Να επιστρέψουμε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα!», αναφέρουν μεταξύ άλλων και απευθυνόμενοι προς τον ελληνικό λαό αναφέρουν: «Μη φοβάστε, υπολογίστε σ΄ εμάς, είμαστε δίπλα σας. Η Ευρώπη μας δεν είναι η δική τους. Είναι η δική σας».

Ads

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο και οι υπογραφές συνεχώς αυξάνονται.

«Φτάνει πια τρόικα! Να επιστρέψουμε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα!

Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαίοι ηγέτες, οίκοι αξιολόγησης: σταματήστε τους εκβιασμούς

Ads

Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου τα ύπουλα χτυπήματα πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα (διαφθορά  βουλευτών, παραπληροφόρηση, συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων) για να εμποδίσουν την πιθανή νίκη του αριστερού κινήματος ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να που το ΔΝΤ αναγγέλλει την αναβολή της «βοήθειάς» του και ο Ευρωπαίος επίτροπος της οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί στρέφεται απευθείας προς τους Έλληνες ψηφοφόρους για να τους πει σε ποια κατεύθυνση να ψηφίσουν.

Ο  Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώνει σε ό,τι τον αφορά ότι «δεν θα του άρεσε εξτρεμιστικές δυνάμεις να πάρουν την εξουσία στην Αθήνα». Στην Γερμανία, ο υπουργός οικονομικών  Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, επαναβεβαιώνει παρεμπιπτόντως ότι δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική» στις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στην Ελλάδα. Οι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν να απειλούν ότι θα υποβαθμίσουν –υπάρχουν ακόμα περιθώρια!– την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο ευρωπαϊκός Τύπος καταπιάνεται με τη διασπορά του φόβου για την αλλαγή, ώστε να αποθαρρύνει τους λαούς της Ένωσης να στραφούν προς προοδευτικά πολιτικά σχήματα, προτείνοντας την ίδιο μορφή οικονομικής ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ) στους λαούς, ενάντια στην θέλησή τους: Όπως δείχνουν οι μαζικές διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ισπανία και πιο πρόσφατα στην Ιταλία, καθώς και η γενική απεργία στο Βέλγιο, η απαίτηση να εξοφληθούν οι κεφαλαιούχοι και τα παράνομα χρέη, με κόστος την καταστροφή ενός κοινωνικού μοντέλου που μετρίαζε τα δεινά του καπιταλισμού, δεν γίνεται πλέον αποδεκτή – αντίθετα, επισημαίνεται ότι μια άλλη λογική είναι εφικτή.

Μπροστά σε μια τέτοια απειλή για τα συμφέρονά τους –το παράδειγμα της Ισλανδίας τους ανησυχεί ακόμη–, οι υπηρέτες της χρηματοπιστωτικής οικονομίας στην Ευρώπη είναι έτοιμοι για κάθε είδους εκβιασμό προκειμένου να σφετεριστούν την Δημοκρατία στην Ελλάδα και αλλού. Αυτοί που αφήνουν να συρρικνώνονται οι ελευθερίες στην Ουγγαρία του Βικτόρ Όρμπαν στο όνομα του σεβασμού της καθολικής ψηφοφορίας, βρίσκουν αυτή τη φορά νόμιμο να επεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική ζωή ενός κράτους: η προφύλαξη των συμφερόντων των τραπεζών και των πολυεθνικών είναι γι” αυτούς πιο σημαντική από την προάσπιση των ελευθεριών!

Εναπόκειται στον ελληνικό λαό, πατέρα της της Δημοκρατίας αλλά σήμερα μάρτυρα της λιτότητας, να αποφασίσει ως κυρίαρχος για το μέλλον του. Εμείς, πολίτες της Ευρώπης, απαιτούμε από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, τους οίκους αξιολόγησης και τις ευρωπαϊκές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις ανέντιμες πιέσεις. Δεν είναι δουλειά των ευρωπαϊκών οργανισμών και της χρηματοπιστωτικής οικονομίας να υπαγορεύουν στους λαούς τι να ψηφίσουν! Η λιτότητα είναι μια πολιτική επιλογή που οι λαοί δικαιούνται να απορρίψουν δημοκρατικά! Ενώνουμε την φωνή μας με τους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ για να πούμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και ότι αυτό που διακυβεύεται θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μιας καινούργιας ευρωπαϊκής μοίρας.

Εμείς, πολίτες της Ευρώπης, λέμε στον ελληνικό λαό: μη φοβάστε, υπολογίστε σ΄ εμάς, είμαστε δίπλα σας. Η Ευρώπη μας δεν είναι η δική τους. Είναι η δική σας».