Ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, θεωρούν καταστροφική την επιστροφή στη δραχμή, δεν τους εκφράζει κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ενδεχόμενο μεγάλο πισωγύρισμα και αξιώνουν τη «συντεταγμένη ανασυγκρότηση» της χώρας. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επιστημόνων και Πνευματικών Ανθρώπων διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Για την Ελλάδα τώρα!». Συνέντευξη της Βάσως Κιντή: αναπλ. καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η οποία προσφάτως αποχώρησε από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ads

Την πρωτοβουλία στηρίζουν «θερμά και αποφασιστικά» η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και η πρωτοβουλία ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 2021, θεωρώντας ότι «τους αμέσως προσεχείς μήνες, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει ό,τι κέρδισε με κόπο και θυσίες όλων των μεταπολεμικών γενιών».
 
Σε ανακοίνωση ενόψει της σχετικής εκδήλωσης, αναφέρεται: «Σε τέτοιες στιγμές δεν είναι ώρα για απολογισμούς ούτε για απόδοση ευθυνών. Φρονούμε, αντίθετα, ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Αν και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης  έχουν δώσει δείγματα ευθύνης και ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό, οι υπογράφοντες τους ζητήσαμε, παραμερίζοντας για λίγο όσα τους χωρίζουν,  να αναδείξουν κυρίως  αυτά  που τους ενώνουν και έχει ανάγκη ο τόπος. Για την Ελλάδα, τώρα!»
 
Στην επιτροπή της Πρωτοβουλίας συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο φιλόλογος – ποιητής Νάσος Βαγενάς, ο λογοτέχνης Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο κοινωνιολόγος Νίκος Μουζέλης και ο οικονομολόγος – διεθνολόγος Λουκάς Τσούκαλης. Στην επικείμενη εκδήλωση θα απευθύνουν εισηγήσεις, ανάμεσα σε άλλους, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
 
«Συντεταγμένη ανασυγκρότηση»
 
Βάσω Κιντή
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Τι επιδιώκει η επικείμενη εκδήλωση;
 
Είναι μία δημόσια εκδήλωση την οποία διοργανώνει μία ομάδα πρωτοβουλίας από ανθρώπους οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν για πολλά θέματα της δημόσιας ζωής, όπως είναι τα πανεπιστήμια. Εκεί θα δηλώσουμε ότι, και στην κοινωνία και στους πολιτικούς χώρους, υπάρχουν μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν μία ευρωπαϊκή πορεία για την Ελλάδα. Δεν θέλουν να γυρίσει η χώρα 10ετίες πίσω. Συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν και στην Αριστερά και στο Κέντρο. Αυτό που μας ενώνει αυτές τις ώρες είναι η κοινή μας αγωνία: τι πρόκειται να συμβεί.
 
Θεωρείτε ότι είναι κοντά μία πιο στενά πολιτική έκφραση του μεταρρυθμιστικού ρεύματος το οποίο περιγράφετε;
 
Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες αλλά δεν θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την κατάσταση τα υπάρχοντα κόμματα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν συντεταγμένα ακριβώς αυτό που μας εκφράζει. Μπορεί κάποιες δυνάμεις να το υποστηρίζουν στα λόγια, αλλά οι πράξεις τους προδίδουν ότι δεν το ενστερνίζονται πραγματικά. Αυτή την πολιτική μας αγωνία, λοιπόν, αφορά η συγκεκριμένη εκδήλωση.
 
Πιστεύετε ότι πραγματικά διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς;
 
Υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, όχι μόνο πολιτικές, οι οποίες εργάζονται γι’ αυτόν το σκοπό. Κάποιες το εκφράζουν ρητά. Άλλες κινούνται παρασκηνιακώς προς αυτή την κατεύθυνση. Και η πολιτική της Ελλάδας αξιολογείται στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Εμείς θέλουμε οπωσδήποτε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα.
 
Είναι υπεύθυνη μόνο η Ελλάδα για το σημείο στο οποίο έχει φτάσει σήμερα;
 
Όχι, δεν είμαστε «τυφλοί». Προφανώς, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ευρύτερα διεθνές. Ωστόσο, ακόμη και όσοι αναλυτές τονίζουν ακριβώς αυτή τη διεθνή διάσταση, πάντα σημειώνουν την εξαίρεση της Ελλάδας, με την έννοια ότι έχει να κάνει πολύ περισσότερα από άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται επίσης σε κρίσιμη κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να μη βρεθούμε στο περιθώριο.
 
Τι πρέπει να γίνει στη χώρα σήμερα;
 
Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει ότι δεν επιθυμεί το πισωγύρισμα σε καταστάσεις στις οποίες κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί η χώρα. Πρέπει να δηλώσουμε όλοι ως πολίτες ότι είμαστε εδώ για να μην αφήσουμε τη χώρα στο περιθώριο. Δεν μπορεί η ΕΕ και όλες οι γειτονικές μας χώρες να πηγαίνουν μπροστά και εμείς να γυρίζουμε πίσω. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
 
Βέβαια, έτσι όπως εξελίσσεται η παραμονή στο ευρώ, φαίνεται ότι πηγαίνει και εκείνη πολλά πράγματα πίσω.
 
Σίγουρα, από τη στιγμή που «κόβονται» μισθοί κ.ο.κ. Ωστόσο, οποιαδήποτε άλλη λύση, όπως η επιστροφή στη δραχμή, θα ήταν καταστροφική. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα δεν θα πήγαινε λίγα βήματα πίσω, αλλά θα έπεφτε στο γκρεμό.
 
Μπορεί το πολιτικό προσωπικό το οποίο λίγο – πολύ οδήγησε εδώ τα πράγματα να είναι εκείνο το οποίο θα βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση;
 
Είναι βέβαιο ότι έχει πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες και είναι αλήθεια ότι δεν εμπιστευόμαστε ένα μεγάλο μέρος του. Ωστόσο, αφενός δεν μπορεί να υπάρχει παρθενογένεση, αφετέρου δεν πρέπει να ισοπεδώνεται αδιακρίτως όλο το προηγούμενο πολιτικό σύστημα. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και όχι με αναθέματα όλα αυτά τα ζητήματα. Σε αυτό αποσκοπεί και η εκδήλωση. Σε μία συζήτηση επί της ουσίας. Όχι μόνο συνθηματολογίες.
 
Σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι είναι σε θέση να καθορίσει τις εξελίξεις η ίδια η κοινωνία; Οι πολίτες οι οποίοι κατά μεγάλη πλειοψηφία αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα;
 
Νομίζω ότι αυτή η παράμετρος είναι καθοριστική. Ως πολίτες, αισθανόμαστε αδύναμοι, διότι βλέπουμε πολλά πράγματα να κινούνται στο παρασκήνιο, χωρίς να είμαστε σε θέση να τα παρακολουθήσουμε. Αλλά νομίζω ότι η δύναμη της κοινωνίας είναι καταλυτική. Άλλωστε, ήδη έχει εκφραστεί αυτό το στοιχείο. Παρόλες τις δυσκολίες, ο κόσμος ανταποκρίνεται. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει κοινωνική έκρηξη. Πρέπει να δείχνουμε ότι επιθυμούμε μία συντεταγμένη ανασυγκρότηση της χώρας. Θα το επιτύχουμε. Είναι μεγάλη η δύναμη της κοινωνίας.
 
*Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Κυριακή 22 Ιανουαρίου, 12.00-14.00.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Ν.Κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλητές θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής  Πανεπιστημίου Αθηνών, και Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής Β’Αθηνών.
 
Επιτροπή πρωτοβουλίας 
Νίκος Αλιβιζάτος, νομικός, Νάσος Βαγενάς,  φιλόλογος/ποιητής, Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, λογοτέχνης, Νίκος Καλογεράς, αρχιτέκτων, Ορέστης Καλογήρου, φυσικός, Βάσω Κιντή, φιλόσοφος,  Αντώνης Μανιτάκης, νομικός,  Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας,Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος,  Μάνος Ματσαγγάνης, οικονομολόγος,  Νίκος Μουζέλης, κοινωνιολόγος,  Ανδρέας Παππάς, επιμελητής εκδόσεων/μεταφραστής, Κων. Παπαγεωργίου, νομικός,  Παύλος Σούρλας, νομικός,  Σταύρος Τσακυράκης, νομικός,  Λουκάς Τσούκαλης, οικονομολόγος, Κίμων Χατζημπίρος, οικολόγος.