Η πρόταση – «έκπληξη» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που ζητά από την Ελλάδα ήπια μέτρα ύψους 5 δις, δίνοντας ως αντάλλαγμα σχεδόν ισόποση άμεση χρηματοδότηση φαντάζει σαν πρόβα συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά  να δηλώνει αισιόδοξη για τέλος στον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων πολύ σύντομα.

Ads

«Σύντομα συμφωνία με τους δανειστές – εταίρους, που θα βγάζει την Ελλάδα από το τούνελ των Μνημονίων και θα σπάει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και των μέτρων, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα αποτελεί οριστική λύση στο ελληνικό δράμα περιλαμβάνοντας τις τέσσερις -αναγκαίες γι’ αυτό- προϋποθέσεις: Μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος, πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον την πρώτη διετία, επενδυτικό πρόγραμμα για επανεκκίνηση της οικονομίας και μη επιβολή νέων μέτρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, γράφει η σημερινή Αυγή, που κυκλοφορεί υπό τον τίτλο «Οριστική λύση και όχι παράταση της κρίσης».

«Επιτάχυνση στο παρασκήνιο των επαφών κυβέρνησης και «θεσμών», με στόχο την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας στο περιθώριο της Συνόδου της Ρίγας, καταγράφεται από χθες», γράφει η Ναυτεμπορική.

«Πρόβα συμφωνίας» βλέπει από την πλευρά της η Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως γραφείο στο πρωτοσέλιδο της: «πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μαξίμου την κρίνει καλύτερη από το e-mail Χαρδούβελη, παρά τις γκρίζες ζώνες που διαβλέπει, όπως η αποχώρηση του ΔΝΤ. Στο κείμενο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για φέτος και ΦΠΑ 18% και 6,5%».

Ads

Σχολιάζοντας την πρόταση Γιούνκερ το Έθνος αναλύει τις «εκπλήξεις» της. «Προβλέπονται πολύ χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ένα πακέτο μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 και συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα. Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει και για το πακέτο Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ παράλληλα τα μεγάλα αγκάθια του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο, σημειώνει το Έθνος.

«Σε μία ενδιάμεση συμφωνία με την ευρωζώνη, η οποία θα αφήνει –προσωρινά τουλάχιστον- απέξω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατευθύνονται οι προσπάθειες που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιδίωξη είναι να αποφύγει η Ελλάδα τον ξαφνικό θάνατο λόγω έλλειψης ρευστότητας τον Ιούνιο», εκτιμούν Τα Νέα.

«Ενοχλημένοι είναι ΕΚΤ, ΔΝΤ και Βερολίνο καθώς δεν ενημερώθηκαν για την κίνηση της Κομισιόν», αναφέρει η Ημερησία.

Την ίδια στιγμή το θέμα του ασφαλιστικού θίγει ο Ριζοσπάστης. «Στο φόντο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προμηνύονται νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις λέξεις, “δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος”, είναι μια τεράστια κοροϊδία σε βάρος των ασφαλισμένων», εκτιμά η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Καθημερινή «σε μεγάλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο οδήγησαν οι προσδοκίες για νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, τις οποίες καλλιέργησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 35%, από 34,4% στο τέλος του προηγούμενου έτους»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ο Λόγος, τέλος,  «σε απόλυτη ακινησία βρίσκεται η αγορά στην Ελλάδα, καθώς κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, χάνονται 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας, κάθε 24 ώρες κλείνουν 50 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: