Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η κυβέρνηση Τσίπρα στρέφει το βλέμμα της στην πρώτη αξιολόγηση και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την απελευθέρωση των δόσεων. Στα παραπάνω εστιάζουν και τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σε πρώτο πλάνο παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα του χρέους μετά και την χθεσινή – θετική – παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο ευρωκοινοβούλιο μπροστά στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια ώρα η ΝΔ μπαίνει σε φάση βαθιάς ενδοσκόπησης. 

Ads

«Γαλλική σφήνα για το χρέος μας» γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών αναφερόμενη στη χθεσινή παρέμβαση Ολάντ στο ευρωκοινοβούλιο. «Κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του Βερολίνου ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε για πρώτη φορά ευθέως στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου, ότι “τώρα θέλω να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, γιατί πρόκειται για μέρος της συνολικής συμφωνίας”. Η Άνγκελα Μέρκελ, που αντιμετωπίζει ραγδαία πτώση της δημοτικότητάς της, αναφέρθηκε αποκλειστικά στο μεταναστευτικό ζήτημα» σημειώνει η εφημερίδα. 

«Αντιστροφή ρόλων» είναι ο τίτλος των Νέων που γράφουν ότι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης αντέστρεψαν τους ρόλους τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν στη Βουλή. «Ο Πρωθυπουργός απαλλαγμένος από εσωκομματικά προβλήματα έδειξε πως έχει ως προτεραιότητα την αξιολόγηση, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ότι στοχεύει πλέον αποκλειστικά στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο» επισημαίνει η εφημερίδα. 

«Τρία παλούκια σ’ ένα τρίμηνο» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ποντίκι που τονίζει: «τρεις βασανιστικοί μήνες μας χωρίζουν από την προθεσμία για την έγκαιρη ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την αποφυγή του κουρέματος καταθέσεων και αυτό το διάστημα θα στενάξουμε – η χώρα, η κυβέρνηση και η κοινωνία». 

Ads

«Ψήφος εμπιστοσύνης από Βουλή και Ευρώπη» είναι ο τίτλος της Αυγής που γράφει: «την ώρα που ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ καλούσε τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την Ελλάδα “μιλώντας τώρα και για το χρέος”, σε κοινή εμφάνιση με την Αν. Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο, η κυβέρνηση έπαιρνε στη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης επί των προγραμματικών της δηλώσεων για το σχέδιο εξόδου από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Μόνος απέναντι στα μέτρα ο κ. Τσίπρας» είναι ο τίτλος της Καθημερινής που επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 155 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει μόνος το βάρος ψήφισης των επερχόμενων μέτρων της επιβολής νέων φόρων και μείωσης των συντάξεων που εμπεριέχονται στο τρίτο μνημόνιο».

«Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει, ενώ το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα» γράφει ο Ελεύθερος Τύπος που κάνει λόγο για «χαράτσι – σοκ σε όσους μπήκαν στις 100 δόσεις». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από το Νοέμβριο θα υπάρξουν αλλαγές στις δόσεις για χρέη σε Ταμεία και Εφορία, καθώς «για όλες ανεξαιρέτως τις ρυθμίσεις ισχύει επιτόκιο 5,05%, και εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες θα πληρώσουν διαφορετικά ποσά για το υπόλοιπο της ρύθμισης που έχουν επιλέξει». 

«Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του» σημειώνει ο Ριζοσπάστης. «Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά πλέον ανοχή στην κυβερνητική πολιτική. Οργανωμένος, θα πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο του. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα ως έγκριση των αντιλαϊκών πολιτικών της, των σκληρών μέτρων που φέρνει» σημειώνει η εφημερίδα. 

«Μάχη με τη… βδέλλα της διαπλοκής» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας που αναφέρεται στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος παρομοίασε τη διαφθορά με «Λερναία Ύδρα».

«Ο νέος φόρος για τα ακίνητα το 2016» είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος του Έθνους που αναφέρεται στις ανατροπές που έρχονται στη φορολογία ακινήτων για το 2016 και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο. 

«Νέος ΕΝΦΙΑ το 2016» είναι ο τίτλος της Ημερησίας που αναφέρει: «νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 περίπου 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάζει τις ανατροπές στον φόρο και τον αναπληρωτή υπουργό Τρ. Αλεξιάδη να υπόσχεται ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι πιο δίκαιος και αποτελεσματικός».

«Ανατροπές στον φόρο ακινήτων» γράφει και η Ναυτεμπορική που τονίζει ότι «ανατροπές στη φορολογία ακινήτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, με άξονα την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από άλλο φόρο, που θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό, και βέβαια με ανακατανομές των φορολογικών βαρών ανάλογες της αξίας της περιουσίας».