Οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες πρωταγωνιστούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Ads

«Προσταγή του Βολφγκανγκ Σόιμπλε: Βυθίσατε τη χώρα», είναι ο σημερινός τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που κλέβει την παράσταση από τους υπόλοιπους. Η εφημερίδα γράφει ότι «ένα μαύρο κεφάλαιο στην Ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου έγραψαν χθες στις Βρυξέλλες οι 18 Ευρωπαίοι ηγέτες». «Κυριάρχησε η εκδικητική πολιτική Σόιμπλε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η εφημερίδα, που αναφέρει ότι οι δανειστές ζητούν τη νομοθέτηση ενός δυσβάσταχτου πακέτου μέτρων μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Με τον τίτλο «η Γερμανία ξαναδιαλύει την Ευρώπη» κυκλοφορεί σήμερα η Αυγή.  Η εφημερίδα σημειώνει την κατακραυγή σε παγκόσμιο επίπεδο για την απροκάλυπτη υπονόμευση από Σόιμπλε και Μέρκελ των προσπαθειών για διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης. Όπως αναφέρει «πραξικόπημα» και «χτύπημα» στην ευρωπαϊκή ιδέα χαρακτηρίζουν πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες και μέσα ενημέρωσης τη στάση του Βερολίνου.

«Ευρω-θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής», είναι ο σημερινός τίτλος του Έθνους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σε κορυφαίο ευρω-θρίλερ, όπου η ελληνική κυβέρνηση έδινε μάχη να κρατηθεί με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους στον πυρήνα της Ευρωζώνης, με τη διαβεβαίωση ότι από την “επομένη” ξεκινά βροχή νομοσχεδίων με μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής, οι ηγέτες της οποίας παρέμειναν στο ίδιο τραπέζι ενώ άλλαζε η μέρα».

Ads

Έναν «γόρδιο δεσμό» καλείται να λύσει η Ευρώπη σύμφωνα με Τα Νέα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε συνθήκες απόλυτης καχυποψίας διαπραγματεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, συναντώντας την άρνηση της Ανγκελα Μέρκελ και των δορυφόρων του Βερολίνου να δοθεί ρευστότητα πριν ψηφίσει η ελληνική Βουλή.

«Ιστορική Σύνοδος για παραμονή στο ευρώ», χαρακτηρίζει τη μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες η Καθημερινή. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε τροχιά ραγδαίων εξελίξεων αναμένεται να εισέλθει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η πολιτική σκηνή, παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κρατούσε μέχρι χθες κλειστά τα χαρτιά του, καθώς βασικό πρόταγμα ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης».

«Γερμανικά βασανιστήρια αλά Μέρλιν στον Αλέξη», είναι ο τίτλος της Kontranews. Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε βασανιστήρια σαν και αυτά που εφάρμοζαν οι ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν υπέβαλλαν από το μεσημέρι μέχρι αργά τη νύχτα οι Γερμανοί τον Αλέξη Τσίπρα. Με…εικονικές εκτελέσεις, εκβιασμούς και απειλές επιχείρησαν να κάμψουν το φρόνημα του ελληνικού λαού για να τον υποδουλώσουν, να αρπάξουν τις δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες και να επιβάλουν το νέο Ράιχ σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε ανάλογο ύφος αλλά με διαφορετική προσέγγιση και το πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας. «Η Ελλάς στο Άουσβιτς», είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας που γράφει ότι «ο Τσίπρας ήταν σκιά του εαυτού του χθες στη Σύνοδο Κορυφής. Σε τίποτε δεν θύμιζε τον …χαλαρό Αλέξη των πρώτων ημερών, με τα χαμόγελα και τον δυναμισμό. Όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ανταρσία που σημειώνεται στο κόμμα του, οι πιέσεις των δανειστών αλλά και οι πληροφορίες ότι βίωσε “εικονικό πνευματικό πνιγμό” κατά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης (τουλάχιστον σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται ο συντάκτης του βρετανικού “Guardian” Ιαν Τρέινορ), τον έκαναν κατηφή και βαρύθυμο!».

«Αντιλαϊκές εξελίξεις με φόντο κόντρες ιμπεριαλιστικών συμφερόντων», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «με φόντο τις οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη δρομολογούνται αντιλαϊκές εξελίξεις. Το σχέδιο του Γιούρογκρουπ, που κατατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, περιλάμβανε μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν ταχύτατα! Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ολοκάθαρα ότι εντός του δρόμου της ΕΕ και του κεφαλαίου ο λαός θα βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: