Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου τη Ελλάδας και την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς τους Ευρωπαίους για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό.

Ads

Εξάλλου το ίδιο μήνυμα θα έχει την ευκαιρία να στείλει ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Μάρτιν Σουλτς θα φτάσει την Τετάρτη την Ελλάδα και μαζί με τον πρωθυπουργό θα επισκεφτούν τη Λέσβο και άλλα νησιά που υποδέχονται τα κύματα προσφύγων, ώστε να σχηματίσει ο ίδιος μια εικόνα για την κατάσταση.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί θα επισκεφτεί την Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη και μπορεί στο επίκεντρο να βρίσκονται τα οικονομικά θέματα, οι μεταρρυθμίσεις και η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο αναμένεται να γίνουν αναφορές και στο προσφυγικό, καθώς παρά την αντίδραση του Βερολίνου, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων σε όσες χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής των προσφύγων. 

Ads

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, πιέζει υπέρ της εξεύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό, ενώ έχει εξαγγείλει και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η Τουρκία να ενταχθεί στον κύκλο των ευρωπαϊκών συζητήσεων και να μην συνδιαλέγεται μόνο με το Βερολίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη στην Τουρκία. Την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως «δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε την κυρία Μέρκελ να διαπραγματεύεται από μέρους της Ευρώπης με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη διαδικασία του αναγκαίου διαλόγου με την Τουρκία», είπε.