Νόμος του κράτους θα γίνουν το επόμενο 48ωρο οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το δεύτερο Μνημόνιο και αφορούν τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, τις περικοπές 12% έως 20% σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα (γενόσημα) και το ωράριο των φαρμακείων.

Ads

 
Αυτή την ώρα, συνεδριάζει υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου, το υπουργικό συμβούλιο. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος.
 
Αναμένεται να αποφασιστεί η έναρξη ισχύος, από την 1η Μαρτίου, των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναφερθεί στις ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν για να προχωρήσει η εκταμίευση των πρώτων ποσών του νέου Μνημονίου εντός του Μαρτίου. Θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο για το νέο Οικοδομικό Κανονισμό με εισηγητή τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη.
 
Επιπλέον, την Τρίτη τα μέτρα «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις καθώς και οι αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θα πάρουν το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστούν. Οι περικοπές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
 
Επιπροσθέτως, αναμένεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που φέρνει το νέο Μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και η μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τρεις από έξι μήνες,  που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τους μισθούς έως και 40%.
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την περικοπή του εκλογικού επιδόματος κατά 75%, διαμορφώνοντάς το πλέον στα 500 ευρώ, μείωση κατά 10% της αντιμισθίας δημάρχων, περιφερειαρχών και των υπόλοιπων αιρετών της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προβλέπει περικοπές δαπανών 3,2 δις ευρώ, και αναθεωρεί το στόχο του ελλείμματος για το 2012 στο 6,7% του ΑΕΠ έναντι στόχου 5,4% που προβλέπονταν αρχικά. Παράλληλα, αναθεωρούνται προς τα κάτω ο στόχος των εσόδων ενώ μειώνονται σημαντικά και κρατικές δαπάνες.
 
Χάνονται περίπου τρεις μισθοί

 
Τους τρεις μισθούς αγγίζουν, οι απώλειες των εργαζομένων από το μέτρο μείωσης του κατώτατου μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης κατά 22%  που προβλέπει το νέο Μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει υποστηρίξει ότι η μείωση αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη αλλά δεν είναι και υποχρεωτική.
 
Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς ο μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης υποχωρεί κατά 32%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μεικτές αποδοχές ενός νέου εργαζόμενου πέφτουν στα 510.94 ευρώ.
 
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκαθαρίσει το ύψος του επιδόματος ανεργίας, καθώς θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για το θέμα από το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο θεωρείται δεδομένη η μείωση του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι θα χάσουν περίπου 100 ευρώ τον μήνα.
 
Αντίστροφη μέτρηση για τις κλαδικές
 
Τρίμηνη διορία -που λήγει στις 14 Μαΐου- έχουν εργοδότες και συνδικάτα για να συμφωνήσουν στην υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας και να αποφύγουν τη μείωση των μισθών. Στην αντίθετη περίπτωση οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση και οι μειώσεις θα φτάνουν μέχρι και το 40%.
 
Μετά τη λήξη της μετενέργειας -και αν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση- διασώζεται μόνο ο βασικός μισθός της κλαδικής σύμβασης και τέσσερα επιδόματα. Τα επιδόματα αυτά είναι: παιδιών (αλλά όχι γάμου), θέσης, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Εκτιμάται πως σε αυτή την περίπτωση ο μισθός, εξαιτίας της απώλειας μιας σειρά επιδομάτων, θα μειωθεί από 15% έως 20%.
 
Σε περίπτωση που δεν υπογραφεί κλαδική σύμβαση, ο εργοδότης μπορεί με επιχειρησιακές συμβάσεις ή ακόμα και με ατομικές να ρίξει τον μισθό στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (η οποία μάλιστα είναι μειωμένη κατά 22%). Σε μία τέτοια περίπτωση η μείωση των μισθών θα φτάσει μέχρι και το 40%.
 
Καμία αύξηση δεν θα δοθεί για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα, ενώ «παγώνουν» και οι ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.