Στον απόηχο της συμφωνίας Μπάιντεν – Ερντογάν για τα F-16, η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ζητάει από τους Αμερικανούς να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35 και άλλα 20 υπό αίρεση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που υπάρξει θετική απάντηση από τις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης συμφωνίας και ακολούθως η παραγωγή, η εκπαίδευση πιλότων και τεχνικού προσωπικού και αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα ακολουθήσει η έναρξη διαδικασίας παράδοσης των F-35 που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις προσδιορίζεται εντός της περιόδου 2028 – 2031.

Την περίοδο αυτή, όπως είχαν αναφέρει αρμόδιοι παράγοντες το προηγούμενο διάστημα, θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη η γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών.

Ads

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Σχετικά με την είδηση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου ‘Αμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό».

Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».