Αίτημα για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους αναμένεται να θέσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup. Δεδομένου ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο «κουρέματος», ανάμεσα στα εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβάνεται και η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων σε ορίζοντα 50ετίας.

Ads

Πάντως, πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, ενδεχομένως το φθινόπωρο, θα προηγηθεί η «άσκηση» για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», είναι συγκρατημένος ως προς την τελική λύση.

Πριν τη λήψη των οριστικών αποφάσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν εναλλακτικές τεχνικές λύσεις, ώστε το χρέος της Ελλάδας να βρίσκεται στο 120% το 2020.

Ads

Στο «τεστ» βιωσιμότητας του χρέους, πέρα από το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μετρήσει αρνητικά, σύμφωνα με την εφημερίδα η καθυστέρηση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε ό, τι αφορά τα σενάρια για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς «κούρεμα», η εφημερίδα αναφέρει ότι σε αυτά περιλαμβάνονται η μετακύλιση λήξεων ομολόγων, η μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως η επιλογή σταθερού επιτοκίου στα δάνεια που έχουν δοθεί προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η κυβέρνηση αναμένεται ακόμη να προτείνει  την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων σε ορίζοντα 50ετίας και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από την επιμήκυνση θα προκύψει μία ελάφρυνση στις ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού για εξυπηρέτηση του χρέους της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ τα επόμενα 20 – 30 χρόνια. Ωστόσο, θα υπάρξει αντίστοιχη επιβάρυνση μετά.

Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τα αδιάθετα κεφάλια του ΤΧΣ για τις τράπεζες (περίπου 11 δισ. ευρώ) να επιτραπεί να διατεθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του μέλλοντος (2015-2016).