Για το Σεπτέμβριο και αν… μετατίθεται ουσιαστικά το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου Δημοσιονομικής προσαρμογής, με τους δανειστές να θέτουν θέματα αξιοπιστίας αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να δίνει αντιφατικά μηνύματα. Η προεκλογική επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην επιμήκυνση, η οποία όμως δεν τέθηκε στο Eurogroup από τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση αποφασίστηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης να τεθεί το φθινόπωρο σε επίπεδο πρωθυπουργού ενώ ως προτεραιότητα τίθεται η αναζήτηση ισοδύναμων για τα 3 δισ. ευρώ που θα παρουσιαστούν στην τρόικα. Ο ΥΠΟΙΚ σε ένα πρώτο βήμα προς την τήρηση των δεσμεύσεων προχωρά συγκάλεσε σήμερα μια ευρεία διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο την περιστολή κρατικών δαπανών.

Ads

 
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζει η τριμερής. Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε την τακτική Στουρνάρα και συγκάλεσε σύσκεψη των τριών αρχηγών με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ. Μετά την εν λόγω σύσκεψη που συνοδεύτηκε από πλήθος σχολίων για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τριμερής κυβέρνηση, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλησε να δώσει την εικόνα ενωμένης κυβέρνησης, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί.
 
«Ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της συνάντησής μας. Μας παρουσίασε τις εμπειρίες του από το Εurogroup. Έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική όπως την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του τόνισε ότι η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει και θα είναι σκληρή.
 
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ενοχλημένος με τις κινήσεις Βενιζέλου κι ότι το άσχημο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών φάνηκε και στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία και τίποτα περισσότερο. Σύμφωνα με Τα Νέα, κορυφαία πηγή παραδεχόταν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε προηγηθεί ένα πρωινό τηλεφώνημα μεταξύ Στουρνάρα και Βενιζέλου, με ιδιαίτερα αιχμηρές εκφράσεις. Πάντως το ζήτημα δεν φαίνεται να έχει λήξει καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σαμαράς: Δεν έχουμε αποφασίσει τριμερή εκπροσώπηση

Ads

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε σήμερα, μετά την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού εργασίας, Νίκου Παπαγιωτόπουλου, σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τριμερής εκπροσώπηση της χώρας στην ΕΕ.
 
«Έχουμε αυτή τη δυνατότητα, αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη» απάντησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς για την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, και όχι σε τεχνικό επίπεδο ή σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση αυτή στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. 
 
Στο τραπέζι διυπουργικής η περιστολή των δαπανών
 
Οδηγίες εν όψει της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 – 2016 θα δώσει σήμερα, Πέμπτη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου.
 
Για τον λόγο αυτό συγκαλείται στις 14:00 ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών -με τη συμμετοχή 8 υπουργών- με στόχο να υπάρξει ένας πρώτος καθορισμός του χρονοδιαγράμματος των παρεμβάσεων, αλλά κυρίως των δαπανών που θα πρέπει να περικοπούν.
 
Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Αν. Μανιτάκης, Αναπτύξεως, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέτζος και Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.
 
Το συντονισμό και την εποπτεία της περιστολής των δαπανών έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρας ως επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τη μισθολογική δαπάνη στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και να κρατήσει σταθερές τις πιστώσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών και να διατηρήσει κοντά στα 12 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία.
 
Στη σημερινή σύσκεψη θα εξετασθεί το κλείσιμο και η μείωση του αριθμού των φορέων της γενικής κυβέρνησης, η αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής δημόσιας διοικήσεως, αλλά και οι δυνατότητες μείωσης του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών.
 
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με επιστολή προς όλους τους υπουργούς ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τα περιθώρια περιστολής δαπανών στον τομέα ευθύνης τους, καθώς το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών.