Μετά το ζήτημα που προέκυψε με τη δήλωση Φίλη ότι οι «Παραιτηθείτε» βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής ανοχής» και την κυβέρνηση να τον αδειάζει, νέο θέμα εγείρει ο Χρήστος Σπίρτζης που έκανε λόγο για «ξεπούλημα» του Ελληνικού αλλά κι επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, και επέμεινε στις δηλώσεις του παρά το γεγονός ότι η ΝΔ ζητά την παραίτηση του.

Ads

«Από αυτά που έχω πει στο παρελθόν δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη. Το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά κατά τη γνώμη μου και με άλλες διαδικασίες, όχι με αυτές που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ», επεσήμανε χθες o υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζήτησε την παραίτηση του. «Ένα έργο πνοής για τους πολίτες, για χιλιάδες θέσεις εργασίας, το καθυστερούν με τις ιδεοληψίες τους και την ανικανότητά τους. Αφού ο κ. Σπίρζης δεν μπορεί ας παραιτηθεί. Ή ας τον παραιτήσει ο πρωθυπουργός» ανέφερε η ΝΔ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η κυβέρνηση αυτή Τσίπρα έχει, τσίπα δεν έχει κανείς τους».

Παρά την γαλάζια αντίδραση, ο Χρήστος Σπίρτζης επέμεινε σήμερα στην άποψη του, λέγοντας ότι το τίμημα βάσει του οποίου παραχωρήθηκε το Ελληνικό δεν ήταν το καλύτερο, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι λειτουργεί πολλές φορές έξω από τις κυβερνητικές εντολές.

Ads

Ο υπουργός μίλησε στην ΕΡΤ και είπε ότι αυτό που δήλωσε χθες για το τίμημα του Ελληνικού είναι αυτό που έχει πει και στο παρελθόν ως πρόεδρος του ΤΕΕ. «Η χώρα», πρόσθεσε, «είχε αναλάβει δεσμεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι ήταν να ολοκληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις».

«Βεβαίως», συνέχισε ο κ. Σπίρτζης, «με τη διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά οι βασικές δεσμεύσεις δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Τόνισε δε ότι το τίμημα για το Ελληνικό δεν θεωρείται εύλογο παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν και τον εισαγγελέα και τους εκτιμητές που το έβαλαν.

Ο υπουργός Υποδομών υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα καταπέσει η συμφωνία από τη δικαιοσύνη αλλά μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες ευθύνες για όσους εκτίμησαν τη συγκεκριμένη αξία για το Ελληνικό στην αρχική συμφωνία.

Υποστήριξε επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Πολλές φορές το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί εκτός των κυβερνητικών εντολών, πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του πρωθυπουργού ήταν ότι δημιουργήθηκε το υπερταμείο και όσες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία πήγαν εκεί δεν θα ξεπουληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν.

Η (μη) απάντηση Πιτσιόρλα στον Σπίρτζη

Τη δική του απάντηση στον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, έδωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, με αφορμή σχόλια του πρώτου για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

«Στον κ. Σπίρτζη δεν προτίθεμαι να απαντήσω. Εκτός από διαφορετικές απόψεις, έχουμε τελείως διαφορετική διαδρομή και διαφορετική κλίμακα αξιών» ανάφερε ο επικεφαλής του Ταμείου.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Κριτική από το ΠΑΣΟΚ δέχτηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με αφορμή τις δηλώσεις του για το τίμημα του Ελληνικού.

«Ο κ. Σπίρτζης συνέχισε για δεύτερη μέρα το γνωστό “κλαψούρισμά” του. Είναι πράγματι απολαυστικός στο νούμερό του. Γι’ αυτό και δεν ζητάμε την παραίτησή του. Δεν πρέπει να χαθεί ένας βασικός συντελεστής της κυβέρνησης – τσίρκο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Χαρίλαου Τρικούπη.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε το Ποτάμι τις δηλώσεις Σπίρτζη. «Tο Ποτάμι συμπαρίσταται στον Χρήστο Σπίρτζη, στο νέο δράμα που περνάει. Πριν προλάβει να συνέλθει από το κλάμα για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ήρθε νέο χτύπημα: η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού», τόνισε σε ανακοίνωση το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. «Πόσα χτυπήματα να αντέξει ένας υπουργός; Χρήστο, κουράγιο…», ανέφερε το Ποτάμι.