Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δύο τηλεοπτικά ντιμπέιτ μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά και δύο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών επανέλαβε η εκπρόσωπος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει απαντήσει ακόμη. Την ίδια ώρα, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά κατηγορούν τους αρχηγούς των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι μοιράζουν υποσχέσεις και «ακάλυπτες επιταγές. Το tvxs.gr καλύπτει με συνεχή ενημέρωση τα εκλογικά νέα της ημέρας
 

Ads

22:55 – Με ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 4 Μαΐου, και ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσανατολίζεται να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία το ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, από το εκλογικό επιτελείο.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, όπως λένε στο εκλογικό του επιτελείο, «με την πρωτοβουλία αυτή να σηματοδοτήσει το στόχο του να αναδειχτεί πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών».

21:49 – Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των συνεργασιών διατύπωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αποδεδειγμένα το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των συνεργασιών γιατί κανένα κόμμα δεν μπορεί να τα βγάλει μόνο του πέρα», ανέφερε ο πρόεδρος του κινήματος, τονίζοντας ότι πρέπει όλες οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι.
 
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές προκειμένου να διαμορφώσει τη συμμαχία αυτή, ενώ χαρακτήρισε επαμφοτερίζουσες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Ευρώπη.
 
Παράλληλα, τάχθηκε κατά της κυβέρνησης τεχνοκρατών, ενώ επέκρινε για μία ακόμη φορά τον πρόεδρο της ΝΔ για την επιμονή του στην αυτοδυναμία, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «έλλειψη ιστορικής αίσθησης».

21:30 – «Ωραία ιδέα και σημειώνω ότι έχω ένα οπαδό», απαντά ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ερώτηση που του τίθεται σε διαδικτυακή συνέντευξη στο ΠΑΣΟΚ webtv σχετικά με το εάν θα τον ενδιέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ads

21:23 – Μήνυμα ότι η κεντροδεξιά παράταξη εκφράζεται από τη ΝΔ και πρέπει να στηριχθεί στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αναμένεται να στείλει με δημόσια δήλωσή του ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ με δημόσια δήλωσή του, η οποία θα γίνει τις επόμενες ημέρες και όχι την ημέρα των εκλογών.

21:21 – Ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια της εκλογικής συνεργασίας των ΚΚΕ (μ-λ) και ΜΛ-ΚΚΕ.

20:52 – Την άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία για το θέμα των ντιμπέιτ «που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγου» ζητεί η ΝΔ. Με δήλωσή του για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κόμματος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί «να αποπροσανατολίσει, επιμένοντας στην επανάληψη των βαρετών μονολόγων («ντιμπέιτ») του παρελθόντος, που έχουν αποδοκιμαστεί από κόμματα, δημοσιογράφους και πολίτες».

Στο μεταξύ, θετικά απάντησε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση που έκανε το απόγευμα το Mega σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά.

20:43«Σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. και προανήγγελλε μια “νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό”», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την προσφυγή στον εν λόγω Οργανισμό.
 
«Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος συνέτασσε ως υπουργός και ως νομικός το μνημόνιο. Σήμερα, παρότι βασικός συντάκτης, επόπτης και εκτελεστής του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να εμφανιστεί αμέτοχος του εγκλήματος, που οδήγησε –όπως ομολογούν και οι σύντροφοί του- τη χώρα στην καταστροφή. Τον έχει “καρφώσει”, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου και το μέγεθος των ευθυνών του δεν του επιτρέπει να κρυφτεί», τονίζει ο Γ. Μιχελάκης.

20:00 – Επιπολαιότητα και ανευθυνότητα καταλόγισε στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη με αφορμή δηλώσεις του κ. Καμμένου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο κ. Μιχελάκης, ο κ. Καμμένος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «με βάση τη νέα δανειακή σύμβαση οι δανειστές μπορούν να κατάσχουν καράβια που έχουν ελληνική σημαία».
 
«Δεν είναι μόνον ο λαϊκισμός, η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητα. Είναι, προπάντων, η άγνοια και η συνωμοσιολογική φαντασίωση, που καθιστούν τον κ. Καμμένο εξαιρετικά επικίνδυνο για την πατρίδα μας. Δεν ξέρουμε εάν στόχος του είναι να τρομοκρατήσει και να διώξει από το νηολόγιο της χώρας, ελληνόκτητα και ξένα πλοία, εάν επιχειρεί να εξαπατήσει τους Έλληνες ή εάν επιδιώκει και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση διαπράττει έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας», σχολίασε ο κ. Μιχελάκης.

19:47 – Τις προτάσεις «πρώτης προτεραιότητας» της Κοινωνικής Συμφωνίας για το Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση κατέθεσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη κατά τη σημερινή της επίσκεψη στην ΑΔΕΔΥ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κώστα Τσικρικά και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.
 
Οι 8 προτάσεις που κατέθεσε η πρόεδρος του κόμματος αφορούν: Στη ριζική αναδιάρθρωση του κράτους, την κατάργηση όλων των διορισμένων διοικήσεων στις ΔΕΚΟ, την αποσύνδεση κοινωνικών ομάδων από το κράτος, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μέσω της οποίας μπορούν να εξασφαλισθούν 10 δις ευρώ, την τροποποίηση του Υπαλληλικού Κώδικα ώστε ο διορισμός των Γενικών Διευθυντών και οι προαγωγές να γίνονται από όργανα που διασφαλίζουν την ανάδειξη των αξιοτέρων και όχι των ημετέρων, τη διαμόρφωση ενός πραγματικά δίκαιου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, την αξιολόγηση διαρκής όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση και, τέλος, την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Εν τω μεταξύ, η κ. Κατσέλη θα παρουσιάσει αύριο τον συνδυασμό Επικρατείας της Κοινωνικής Συμφωνίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του κόμματος.

19:37 – Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την κατανομή ραδιοτηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο, που αφορά τα κόμματα τα οποία δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Επικρατείας Παντελής Καψής, μετά την προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν τα κόμματα «Δράση» και «Φιλελεύθερη Συμμαχία». 

18:23 – Η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, γιατί το έλλειμμα εμπιστοσύνης για το μέλλον της έχει παγώσει κάθε νέα οικονομική δραστηριότητα, επισημαίνει η Δημοκρατική Συμμαχία και επιρρίπτει τις ευθύνες στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και στη στάση των υπολοίπων κομμάτων. «Χειροτερεύει (η κατάσταση) από τη μια με τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, που αδιόρθωτοι δίνουν οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς και, από την άλλη, με τον ακραίο αντιευρωπαϊκό λόγο των υπολοίπων», δήλωσε ο Θανάσης Ζορμπάς, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. 

17:50 – Τις προτάσεις τους για την πραγματική οικονομία παρουσίασαν από τα Γιάννενα οι Οικολόγοι Πράσινοι, ζητώντας ριζική αλλαγή κατευθύνσεων για να μπορέσει να υπάρξει διέξοδος από την κρίση.

17:45 – Τις επιθέσεις σε εκλογικά περίπτερα κομμάτων καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ενέργειες σαν αυτές «στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια στη δημοκρατία και σε όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει». «Η καταστροφή του περιπτέρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό, με την υπογραφή της Χρυσής Αυγής, όπως και άλλες φθορές σε περίπτερα άλλων συνδυασμών, εντάσσεται σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού ενόψει των εκλογών», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

17:33 – «Τα όσα εξήγγειλε στο “Ζάππειο 3” ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είναι είτε αυτονόητα, είτε ισχύοντα, είτε ανακοινωμένα, είτε ανεφάρμοστα, ανεύθυνα και επικίνδυνα», υποστηρίζουν πηγές της Ιπποκράτους. Σε ενημερωτικό κείμενο του αρμόδιου τομέα του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι το «Ζάππειο 3» ανατρέπει πλήρως τη λογική του «Ζάππειο 1» και δίδονται απαντήσεις σε 15 βασικά σημεία της παρουσίασης του κ. Σαμαρά. 

image

17:11 – Στην εταιρεία Singular Logic Integrator ανέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης τη συγκέντρωση, επεξεργασία και παρουσίαση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το έργο, κόστους 3.013.500 ευρώ, θα επιβαρύνει το υπουργείο Εσωτερικών.

16:46 – Τις θέσεις της για την οικονομία θα παρουσιάσει διαδικτυακά απόψε η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Η εκπομπή θα προβληθεί στις 9.00 το βράδυ, ζωντανά από το site της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. (link: https://antarsya.gr/node/172). Υπάρχει η δυνατότητα, πριν και κατά τη διάρκεια της εκπομπής, να γίνονται ερωτήσεις που θα απαντηθούν από τους καλεσμένους είτε μέσω Twitter στο #antarsyaeconomy είτε στο mail [email protected]

16:44 – Την ανάγκη διεξαγωγής ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών υπογράμμισε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητήσαμε δημόσια από όλα τα κόμματα να υπάρξει άμεση συνεννόηση για την πραγματοποίηση των δύο κύκλων συζητήσεων. Ο ένας με θέμα: Οικονομία και κοινωνία και ο δεύτερος με θέμα: Δημοκρατία και εσωτερική πολιτική . Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί μέχρι τώρα απ’ όλους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης και κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «επιχειρούν να ακυρώσουν οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου ή να περιορίσουν την συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων».
 
16:23 – Κριτική στα ελληνικά κόμματα της Αριστεράς για την άρνησή τους στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ άσκησε η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η γαλλική Αριστερά θα στηρίξει για πρόεδρο της Γαλλίας τον Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε ότι είναι καιρός να περάσουμε και στην Ελλάδα από «τη στείρα άρνηση και ισοπέδωση σε ρεαλιστικές συμφωνίες» για την επομένη των εκλογών.

15:57 – Την ανάγκη ισότιμης προβολής των κομμάτων τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, υπογραμμίζοντας πως «ως εκ τούτου θεωρεί ότι επιβάλλεται η συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στα debate των πολιτικών αρχηγών. Κάθε άλλη επιλογή παραβιάζει την αρχή της ισοτιμίας και υπηρετεί άλλες επιδιώξεις».

15:50«Έμειναν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Πιστεύουμε στον διάλογο και το αποδεικνύουμε στην πράξη, έχοντας προτείνει εδώ και 15 ημέρες τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και άλλων δύο, μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι έστειλε το Σάββατο σχετική επιστολή στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη. «Οι μέρες περνούν, ας αποφασίσει επιτέλους η ΝΔ κι ας απαντήσει, ας κάνει σήμερα, έστω, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πολλές μέρες πριν», πρόσθεσε.

image
 
Στο μεταξύ, κύκλοι της Ιπποκράτους ανέφεραν πως διαισθάνονται ότι η ΝΔ φοβάται να προσέλθει σε διάλογο, ενώ πρόσθεταν ότι πριν από την αποστολή της επιστολής της κ. Γεννηματά προς τον κ. Μιχελάκη προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας ο ομόλογός της τής ΝΔ ενημερώθηκε ότι θα υπάρξει επιστολή εκ μέρους του Κινήματος και -κατά τους ίδιους κύκλους- απάντησε ότι στο ζήτημα των ντιμπέιτ, η ΝΔ θα σκεφθεί και θα απαντήσει.
 
Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι τους πολιτικούς αρχηγούς που θα λάβουν μέρος στα ντιμπέιτ θα τους καθορίσει η διακομματική επιτροπή, τόνισαν ότι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές πολιτικού διαλόγου, πρόσθεσαν ότι πρέπει όλοι να προσέλθουν στη διακομματική με προτάσεις και υπενθύμισαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τα τέσσερα (2+2) ντιμπέιτ πριν από δύο εβδομάδες, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανταποκριθεί κανείς.

15:33 – Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιαστεί αύριο, σε ειδική εκδήλωση στην Ιπποκράτους, σύμφωνα με πηγές του Κινήματος. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θα περιοδεύσει την Παρασκευή στην Τρίπολη και την Πάτρα, ενώ το Σάββατο θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, όπου θα παραστούν και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, την «κωδικοποίηση» του κυβερνητικού προγράμματος του Κινήματος.
 
Το Σάββατο, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει στη Θράκη. Την Κυριακή, ο κ. Βενιζέλος θα περιοδεύσει στη Λάρισα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση, στο λιμάνι της πόλης.
 
15:17 – Κόντρα μέσω… Facebook εκδηλώθηκε μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Συμπιλίδη, ο οποίος αποκλείστηκε τελικά από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
 
Αρχικά ο κ. Συμπιλίδης είχε δηλώσει: «Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω να δηλώσω ότι αισθάνομαι υπερήφανος γιατί απάλλαξα την παράταξη από τον πατέρα του. Εάν αισθάνεται ότι ο αρχηγός του είναι πολιτικός εγκληματίας ας πάει να κολλήσει κανένα ένσημο και να μην ζει με τα λεφτά του Ελληνικού λαού».
 
Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν: «Καταλαβαίνω την πίκρα σου. 20 χρόνια περίμενες να εξαργυρώσεις και πολιτικά τα τριάκοντα αργύρια και πάλι από έξω βρέθηκες».
 
15:03 – Την ανάγκη να μπει φρένο στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε συνταξιούχους στο 2ο ΚΑΠΗ Πετρούπολης. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους συνταξιούχους, ότι «αν θέλετε να δείτε πώς θα είναι να σας κόψουν κι άλλο τις συντάξεις, τότε ψηφίστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αν όμως, θέλετε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την κατρακύλα, πρέπει να τους σταματήσουμε» και ζήτησε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.

image
 
14:45 – Επίθεση στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης, με αφορμή τις εξαγγελίες τους για τη διαφύλαξη των μισθών. Όπως είπε, «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος σφαγιάσανε πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα μισθούς και συμβάσεις, αφαίρεσαν περίπου τρεις μισθούς μόνο με το δεύτερο μνημόνιο και κοκορεύονται τώρα ότι θα διασφαλίσουν τον 13ο και 14ο μισθό». «Δεν είναι μόνο η υποκρισία, είναι το θράσος να λες ψέματα εμπαίζοντας και υποτιμώντας απροκάλυπτα την νοημοσύνη των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Καλύβης.
 
14:07 – Σαμαράς και Βενιζέλος μοιράζουν υποσχέσεις και «ακάλυπτες επιταγές», παίζοντας με τον πόνο της κοινωνίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε σύσκεψη υποψηφίων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Πάει πολύ», πρόσθεσε, «αυτοί οι αρχιτέκτονες του χάους, να απειλούν με χάος αν δεν ψηφισθούν», και για μία ακόμη φορά διαβεβαίωσε πως η Δημοκρατική Αριστερά είναι «η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική και να δώσει ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα και την κοινωνία».
 
Νωρίτερα…