Νέο όχι στα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά λέει η ΔΗΜΑΡ. Πριν από λίγο ο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Σπύρος Λυκούδης, επιβεβαίωσε τη θέση του κόμματος όπως αυτή αποφασίστηκε στη νέα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος. Η ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, απευθυνόμενη στους ευρωπαίους εταίρους, ζητά την απόσυρση των αξιώσεων της τρόικας. 

Ads

«Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να αποδεχτεί την τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις. Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους εταίρους και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας μας» αναφέρεται στη σχετική απόφαση. 

Κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, προχώρησε σε αρνητική εισήγηση για την ψήφιση των εργασιακών μέτρων. Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ, σε περίπτωση που υπάρξουν νέες διαφοροποιήσεις από πλευράς τρόικας. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σε ένα άρθρο. Αυτό σημαίνει ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ θα αφορά ολόκληρο το πακέτο των μέτρων.

Ads

Ανοιχτό πάντως παραμένει το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να δηλώσει «παρών». Μιλώντας στο mega, o Σάκης Παπαθανασίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. 
 
Νωρίτερα πάντως το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τα εργασιακά μέτρα, τονίζοντας ωστόσο ότι «εμείς δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση». «Επιμένουμε σε δύο ξεχωριστά νομοσχέδια. Σε περίπτωση ενός άρθρου εξετάζουμε την κατάσταση» σημείωσε, ενώ σε ερώτηση που του τέθηκε τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ αν δεν ψηφίσει τα μέτρα και το ΠΑΣΟΚ, απάντησε «θα δούμε τι θα κάνουμε».
 
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως επανέλαβε και σήμερα ότι όλα τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση σε ένα άρθρο. Αναφερόμενος στις διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι το μοναδικό αγκάθι στη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να συναινέσει το συντομότερο δυνατόν.
 
Πάντως, δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για υπαναχώρηση στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ, και ειδικά στην κατάθεση των εργασιακών σε ξεχωριστό άρθρο, λέγοντας πως αντιστοίχως και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 15 διαφορετικά άρθρα, «και θα είχε και δίκιο». Τέλος ξεκαθάρισε, ότι ο ίδιος θα προωθήσει σε κάθε περίπτωση το πακέτο της συμφωνίας στη Βουλή καθώς «δεν έχουμε άλλο περιθώριο».

Δείτε επίσης: Παρεμβάσεις σε τέσσερις τομείς του πακέτου μέτρων ζητά το ΠΑΣΟΚ

* Φωτογραφία από FosPhotos