Λίγες μέρες μετά την αιχμηρή τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προκάλεσε τη δημόσια συζήτηση, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επανέρχεται με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, και απαντά για τη σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ και τον Πάνο Καμμένο, τις ευστοχίες αλλά και αστοχίες της κυβέρνησης, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ads

Συγκεκριμένα και όσον αφορά το άνοιγμα προς το Κέντρο, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως: «Το μοντέλο της κεντρώας νεοφιλελεύθερης συναίνεσης υποχωρεί στην Ευρώπη και επανέρχεται στο προσκήνιο η αντίθεση ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και το κράτος πρόνοιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτών των διεργασιών στην Ευρώπη αλλά και να αναζητήσει (χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μακρόσυρτες αναβολές) στο εσωτερικό της χώρας προγραμματικές συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο. Άλλωστε, το ίδιο είπε και ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του στην ΚΠΕ, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να πάρει αποστάσεις από τη Ν.Δ. και να βοηθήσει στην πιο γρήγορη και ομαλή μετάβαση στις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές».

Για τις εκτιμήσεις αυτών που έσπευσαν να ερμηνεύσουν την τοποθέτησή του ως «εσωτερική αντιπολίτευση» και «πυρά προς τον Α.Τσίπρα» απαντά ότι: «Η στήριξη στο έργο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τη θέση μου στη Βουλή αλλά και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος είναι δεδομένη και εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία.Ματαιοπονούν λοιπόν διάφοροι καλοθελητές όταν αποδίδουν σε κίνητρα «εσωτερικής αντιπολίτευσης» τη διατύπωση των απόψεών μου. Ούτε πρόκειται να καταργηθεί ο δημοκρατικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της παρερμηνείας των απόψεων από τα ΜΜΕ».

Η κριτική του προς την κυβέρνηση έχει να κάνει κυρίως με τις προτεραιότητες που αυτή πρέπει να δώσει και κατά την άποψή του: «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με τη διαπραγμάτευση, όσο αναγκαίο κι αν είναι να κλείσει σύντομα. Πρέπει να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα λαϊκά προβλήματα όπως οι 100 δόσεις, η ανασύσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ανασυγκρότηση στον χώρο της υγείας και η μεταρρύθμιση στην παιδεία, που πρέπει να τεθεί εκτός μνημονίου. Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρότερα με το προσφυγικό. Ολους μας πληγώνουν οι θάνατοι προσφύγων. Πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο της ένταξης προσφύγων στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Παιδείας, κάναμε το πρώτο βήμα με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Θα μπορούσαμε π.χ. να επεκτείνουμε πιο αποφασιστικά την εγκατάσταση και άλλων προσφύγων σε σπίτια, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει».

Ads

Δεν λείπει, όπως ήταν αναμενόμενο, η αναφορά του και προς τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ., για τον οποίο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ακούω ότι μετά τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας θα έρθουν κι αυτά της Αγίας Ελένης με τιμές αρχηγού κράτους. Βέβαια, η Αγία Ελένη υπήρξε μητέρα αρχηγού κράτους, ίσως λοιπόν θα έπρεπε να καθιερώσουμε τιμές… μητέρας αρχηγού κράτους».