Το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο του Euroworking Group, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το Euroworking Group βρισκόμαστε πιο κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πακέτο της αξιολόγησης έχει ουσιαστικά κλείσει και σε αυτό περιλαμβάνονται τα μέτρα για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σχετικά με τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, από την κυβέρνηση ανέφεραν πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν στο Euroworking Group την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας πως πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ, δηλαδή αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία. Εξάλλου το ίδιο δήλωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε πως η ελληνική πρόταση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώνουν πως υπήρξαν ενστάσεις από τη πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο Euroworking Group από τους Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, τα δύο στελέχη δηλαδή που είχαν και την τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία αποκαλυπτόταν η πρόθεσής τους να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να δημιουργήσουν πιστωτική ασφυξία και να περάσουν τις δικές τους θέσεις. 

Ads

Κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group η Ντέλια Βελκουλέσκου επανέλαβε τα επιχειρήματα της επιστολής της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο από την κυβέρνηση εκτιμούν πως το θέμα του μηχανισμού, μετά και το «πράσινο φως» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως για πρώτη φορά ξεκινά η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.