Μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας, το Βερολίνο επανέρχεται σήμερα στο ζήτημα «υπενθυμίζοντας» πως  η παρουσία του Ταμείου προβλέπεται και νομικά.

Ads

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ λέγοντας πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι θεμελιωμένη στα σχετικά νομικά κείμενα της συμφωνίας.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σημείωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου», ενώ επανέλαβε ότι «επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα». Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις της μη συμμετοχής του ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

«Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε» κατέληξε.

Ads

Σημειώνεται ότι η σύγκρουση Αθήνας – Βερολίνου για τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο έχει πάρει ανοιχτή και σκληρή μορφή, μετά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πως η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα δεν είναι αναγκαία.

«Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της», ήταν το σχόλιο που έκανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος της Ελλάδας Όλγα Γεροβασίλη για το θέμα.