Εντυπωσιακό είναι το γεγονός της σιωπής που καταγράφεται από τους αυτοδιοικητικούς υποψήφιους της Θράκης που πρόσκεινται στη Νεα Δημοκρατία, για την απόλυτη ταύτιση της μειονοτικής ψήφου με τις επιλογές της ΝΔ αλλά και τις φήμες για μαζική μετακίνηση χιλιάδων ψηφοφόρων από την Τουρκία για τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής.

Ads

Απώτερος στόχος είναι προφανώς η στήριξη του ανεξάρτητου μειονοτικού κόμματος DEB, αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι, όπως αποδείχτηκε από τον πρώτο γύρο, το μειονοτικό στοιχείο μετακινήθηκε μαζικά προς τους υποψήφιους που υποστηρίζει η συντηρητική παράταξη.

Από τις επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, στη σύμπλευση με το Προξενείο

Μπορεί, το τελευταίο διάστημα και με διάφορες αφορμές, να υπήρξαν διάφορες επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορήθηκε ότι υποστηρίζει επιλογές του Τουρκικού Προξενείου, όμως η συμπεριφορά του μειονοτικού στοιχείου στις τοπικές εκλογές έδειξε απόλυτη ταύτιση με τους συνδυασμούς της ΝΔ !

Ads

Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει και την Δεύτερη Κυριακή  των εκλογών, όταν οι ψηφοφόροι του DEB (το οποίο έχει κατηγορηθεί ως φασιστικό από τις συντηρητικές δυνάμεις στη χώρα ) θα φροντίσουν να αναδείξουν τους εκλεκτούς της ΝΔ σε Δήμους και Περιφέρεια . Άλλωστε, ήδη από την προεκλογική περίοδο οι μειονοτικοί υποψήφιοι των συνδυασμών αυτών είχαν φροντίσει να αναδείξουν την προτίμησή τους στο αυτόνομο μειονοτικό κόμμα.

Επιλεκτική διγλωσσία

Η επιλεκτική αυτή διγλωσσία δεν περνά απαρατήρητη στην περιοχή της Θράκης, αλλά φαίνεται πως όταν η μειονοτική ψήφος ανατρέπει ριζικά τα αποτελέσματα υπέρ του συντηρητικού χώρου είναι ευπρόσδεκτη, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, κατηγορούνται οι αντίπαλοι για σύμπλευση με το Προξενείο και τους μηχανισμούς της Τουρκίας μέσα στην Ελλάδα. 

Άλλωστε αυτή η – κατά τα φαινόμενα- συμφωνία, θα παράσχει αποφασιστική βοήθεια στους υποψήφιους της ΝΔ στη Θράκη ενώ θα απομακρύνει ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων, που παραδοσιακά στηρίζ ει το ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί σημαντικό μέγεθος και πανελλαδικά. Άγνωστη παραμένει όμως η θέση των κομμάτων που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα όπως οι ΑΝΕΛ ή των ακροδεξιών σχημάτων, σχετικά με τη στάση αυτή της ΝΔ