Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι προκαλεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επικυρώνει τον καταλογισμό του προστίμου 38 εκατ. ευρώ σε βάρος της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη για την υπόθεση λαθρεμπορίας που είχε αποκαλυφθεί 5 χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρίας της εταιρίας ενώ ήταν υπό κρατικό -συνεταιριστικό έλεγχο. 

Ads

Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής δεν δέχτηκε τα επιχειρήματα της εταιρίας και επικύρωσε το πρόστιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ​δικηγόροι της επιχείρησης έχουν αναλάβει να προσβάλλουν την απόφαση, αν αυτό είναι ​νομικά​ δυνατό, διαφορετικά η επιχείρηση εμφανίζεται πρόθυμη να καταβάλλει το πρόστιμο​,​ που αναλύεται σε  18 εκατ. ευρώ αρχικό καταλογισμό και 20 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις.

​«Τζάμπα» πολιτική διαμάχη για την τροπολογία;

Από πολιτικής άποψης, φαίνεται ότι η πολιτική διαμάχη της άνοιξης για «φωτογραφική τροπολογία» είναι άνευ αντικειμένου καθώς η σχετική τροπολογία που είχε ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε αναδρομική ισχύ.

Ads

Τέλος, τους φόβους για απειλή λουκέτου στην επιχείρηση μετά το πρόστιμο, επιχείρησε να διασκεδάσει η διοίκηση της εταιρίας. Η Γενική Διευθύντρια της εταιρίας Σόνια Δήμογλη, κάλεσε το πρωί της Δευτέρας τους εκπροσώπους των εργαζομένων ​στην έδρα της επιχείρησης στην Ξάνθη ​και τους καθησύχασε λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα διακοπής της εταιρίας, η οποία συνεχίζει με βάση τον προγραμματισμό της.

Διαβάστε για την υπόθεση ΣΕΚΑΠ

Αίσθηση προκαλεί και η ανάρτησή στο Facebook του πρώην Υπουργού Γεωργίας​ της ΝΔ, Αλέξανδρου Κοντού, ο οποίος ασκεί κριτική στη Δικαιοσύνη και εκφράζει την απορία του για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που επικυρώνει το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ.​ Σημειώνεται ότι ο Αλέξανδρος Κοντός, ως Γεν. Διευθυντής της ΣΕΚΕ ΑΕ και βουλευτής της ΝΔ είχε το ποσοστό που κατείχε στη ΣΕΚΑΠ ως καταστατική μειοψηφία, κατά ​τ​η διαδικασία εξαγοράς της από τον ομογενή επιχειρηματία.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, που επικυρώνει το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ στην ΣΕΚΑΠ για υποθέσεις που αφορούν στο παρελθόν και σίγουρα σε χρόνο πολύ πριν την αλλαγή ιδιοκτησίας της επιχείρησης, προκαλεί έκπληξη και μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον. Ιδιαίτερα στην Ξάνθη, όπου 170 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται πλέον ξαφνικά αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Προσωπικά, όλοι γνωρίζουν, ότι έδωσα αγώνα για να διασωθεί η χρεωκοπημένη ΣΕΚΑΠ και να μπει σε έναν δρόμο εξυγίανσης που θα διασφάλιζε την ομαλή λειτουργία της και, κυρίως, δουλειά και εισόδημα για πολλές οικογένειες συμπατριωτών μου.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ωστόσο είναι επίσης ανάγκη η υπόθεση αυτή να εξεταστεί εκ νέου αντικειμενικά και νηφάλια. Είναι παράλογο για το ίδιο θέμα να έχουν αθωωθεί στο παρελθόν όλα τα φυσικά πρόσωπα της τότε διοίκησης και σήμερα να τιμωρείται το νομικό πρόσωπο της επιχείρησης και μάλιστα με τρόπο που να μην της επιτρέπει να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική. Θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί λύση και να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων αδιέξοδων καταστάσεων για τη ΣΕΚΑΠ»