Κύκλο τηλεφωνικών επαφών είχε ο πρωθυπουργός με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλτ Τουσκ εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ads

Τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο με τον Γάλλο Πρόεδρο, με τους οποίους επικοινώνησε χθες, όσο και στη σημερινή συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η «καθαρή λύση» θα πρέπει να οδηγεί την Ελλάδα στη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στην έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλοι συμφώνησαν πως θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για τη συμφωνία εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε δημοσίευμα της γερμανικής Bild που έκανε λόγο για άρνηση της Ελλάδας να καταβάλει τη δόση τον Ιούλιο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Ads

«Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους  δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.