Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του tvxs.gr αποτελεί ουσιαστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας στην οποία κάνει λόγο για τηλεφώνημα της Νίκης Κεραμέως προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη χωρίς να διαψεύδει το περασμένο της ώρας ούτε την παρότρυνση για επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για το υπουργείο, ένα τέτοιο τηλεφώνημα εμφανίζεται ως… ρουτίνα.
 
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας «σε απάντηση κύκλων που διακινούν φήμες περί “παρέμβασης” και “πιέσεων” της υπουργού Παιδείας σε Πρυτάνεις σχετικά με φερόμενες καταλήψεις στους χώρους των εν λόγω Πανεπιστημίων», μας ενημέρωσε ότι:
 
«Η υπουργός επικοινώνησε την Δευτέρα τηλεφωνικώς με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως συστηματικά κάνει με όλους τους επικεφαλής των Πανεπιστημίων ως οφείλει, δεδομένου ότι το Υπουργείο εποπτεύει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η επικοινωνία έγινε προκειμένου να ενημερωθεί η Κυβέρνηση από τα αρμόδια όργανα -και όχι από δημοσιεύματα- σχετικά με φερόμενες δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
 
Υπογραμμίζεται ότι η επικοινωνία της υπουργού με τους Πρυτάνεις είναι συστηματική και η συνεργασία άριστη, για την οποία και τους ευχαριστούμε, επί όλων των θεμάτων που αφορούν τα Ιδρύματα, και δη υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρούσα υγειονομική κρίση».
 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το υπουργείο δε διαψεύδει τον ισχυρισμό του Πρύτανη ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από την υπουργό στις 10:30 μ.μ., ώρα σαφώς ασυνήθιστη για μια επικοινωνία στο πλαίσιο της συστηματικής ενημέρωσης που προφανώς εύλογο είναι να κάνει ο κάθε επικεφαλής πανεπιστημιακού ιδρύματος στην υπουργό.
 
Επίσης προκύπτει ότι το υπουργείο επιβεβαιώνει πως θέμα του τηλεφωνήματος ήταν η κατάληψη στην οποία τελεί από τη Δευτέρα το ίδρυμα αλλά δε διαψεύδει τον ισχυρισμό του . Αλμπάνη σύμφωνα με τον οποίο η υπουργός Παιδείας του πρότεινε να τηλεφωνήσει στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αποκρούει δηλαδή την ερμηνεία της επικοινωνίας ως άσκηση πίεσης ή παρέμβαση αλλά δε διαψεύδει την προτροπή σε έναν πρύτανη να επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
 
Προς το παρόν η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζεται, χωρίς η Αστυνομία να έχει κάνει κάποια κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλμπάνης, σε συνεννόηση με τους αντιπρυτάνεις, δεν επικοινώνησε το βράδυ της Δευτέρας με τον κ.. Χρυσοχοΐδη ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει δηλώσει πως συμφωνεί με τα περισσότερα από τα αιτήματα του φοιτητικού συλλόγου.
 
Διαφορετική επιλογή, ίδιο αποτέλεσμα στη Θράκη
 
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ανάλογη επικοινωνία της Νίκης Κεραμέως με τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο τελεί επίσης υπό κατάληψη. Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον πρύτανη του Δημοκριτείου κο. Πολυχρονίδη.
 
«Το τηλεφώνημα με την κα. Υπουργό έγινε στο πλαίσιο της συστηματικής επικοινωνίας που έχουμε. Στη συνέχεια επικοινώνησα και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ήταν ένα τηλεφώνημα διάρκειας ενός λεπτού στο οποίο του επεσήμανα ότι θα διαχειριστούμε εμείς την κατάσταση, όπως και συμβαίνει», είπε ο κ. Πολυχρονίδης στο tvxs.gr.