Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) που καταγγέλλει τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, που καλούνται να πληρώσουν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των ανέργων ή των συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για επικίνδυνες ελλείψεις φαρμάκων που διαμορφώνουν την εικόνα ενός συστήματος Υγείας που καταρρέει.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος, ο πρόεδρος του Κωνσταντίνος Λουράντος, κληθείς να σχολιάσει την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη που για το 2014 έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ, ο κ. Λουράντος επεσήμανε ότι «τα νούμερα αυτά επιτυγχάνονται με τη μείωση του αριθμού των φαρμάκων που αποζημιώνονται πια από τα ασφαλιστικά ταμεία και με την επιβάρυνση της τσέπης των ασφαλισμένων».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου παρουσίασε παραδείγματα συνταγών όπου η συγκριτική ανάλυσή τους τεκμηριώνει την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων. «Η μείωση της ασφαλιστικής τιμής και η διατήρηση της λιανικής τιμής στα ίδια επίπεδα έχει επιβαρύνει την τσέπη του πολίτη. Για παράδειγμα, για τα φάρμακα κάτω των 3 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το 1 ευρώ, ενώ ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται και με τα 10 ευρώ της επίσκεψης στον γιατρό για να του συνταγογραφήσει το φάρμακο. Άρα τελικά καταλήγει να πληρώνει 11 ευρώ συνολικά με την δήθεν ασφαλιστική του κάλυψη, για ένα φάρμακο που κάνει μόνο 3 ευρώ στη λιανική», εξήγησε ο κ. Λουράντος.

Αναφερόμενος στη βόμβα της έλλειψης φαρμάκων, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε παιδιατρικά εμβόλια, όπως για τον πνευμονιόκοκκο και την ηπατίτιδα, αλλά και γενικώς σε πολυδύναμα εμβόλια, αλλά και για έλλειψη ακόμα και σε φάρμακα καθημερινής χρήσης.

Ads

Ο Σύλλογος επεσήμανε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εμπόρους φαρμάκων να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Σύμφωνα με δελτίο παραγγελίας προς κεντρική φαρμακαποθήκη που παρουσίασε ο κ. Λουράντος και αφορούσε το α’ 9μηνο του 2014, ενώ είχε γίνει παραγγελία 95.000 κουτιών σερτραλίνης (ευρέως συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό) παραδόθηκαν στο σημείο πώλησης μόλις 42.197 συσκευασίες. Επίσης, για αντιβιοτική αλοιφή ενώ έγινε παραγγελία 180.000 συσκευασιών, τελικά παραδόθηκαν στο φαρμακείο μόλις 46.399 κουτιά. Τέλος, από τις 350.000 συσκευασίες ροσουροσουβαστατίνης (ευρέως συνταγογραφούμενο για την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια) το φαρμακείο παρέλαβε 45.000 κουτιά.