Επιφυλάξεις εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των νέων κέντρων κράτησης που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση. Χθες εκπρόσωποι του Γραφείου της Υ.Α. επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Σύμφωνα, μάλιστα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. το κλιμάκιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών και τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας του κέντρου. Ωστόσο, η Υ.Α. υπογραμμίζει ότι κρίσιμο ζήτημα παραμένει η διαδικασία, τα κριτήρια και οι όροι υπό τους οποίους πραγματοποιούνται οι μαζικές συλλήψεις και η περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης των μεταναστών στη διαδικασία ασύλου.

Ads

 
Τη στιγμή της επίσκεψης του κλιμακίου στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, λειτουργούσε μία πτέρυγα των εγκαταστάσεων στην οποία κρατούνταν  56 αλλοδαποί.
 
«Παρότι διαπιστώθηκε ότι οι υλικές συνθήκες κράτησης είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλους χώρους διοικητικής κράτησης αλλοδαπών ανά την επικράτεια, η Υ.Α. εκφράζει γενικότερα επιφυλάξεις σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των νέων κέντρων κράτησης που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Υ.Α.
 
«Κρίσιμο ζήτημα για την Υ.Α. παραμένει η διαδικασία, τα κριτήρια και οι όροι υπό τους οποίους πραγματοποιούνται οι αστυνομικές επιχειρήσεις μαζικών συλλήψεων αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και μεταφοράς τους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και, μελλοντικά, σε άλλα κέντρα που θα δημιουργηθούν» σημειώνει η οργάνωση.
 
«Η ανησυχία αυτή επιτείνεται από το γεγονός ότι παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη), καθώς και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της επικράτειας. Υπάρχει επομένως κίνδυνος, ανάμεσα στους συλληφθέντες με σκοπό την απομάκρυνσή τους από τη χώρα, να περιλαμβάνονται και άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να υποβάλουν το αίτημά τους για άσυλο».   
 
«Υπενθυμίζεται επίσης ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η διοικητική κράτηση αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα είναι επιτρεπτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο ενόψει της απομάκρυνσής τους στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης. Σε περίπτωση που η απομάκρυνσή τους είναι ανέφικτη (για λόγους νομικούς ή πρακτικούς), η αποτελεσματικότητα του μέτρου της κράτησης εγείρει σοβαρά ερωτηματικά» καταλήγει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.