Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα ξεκινήσει να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση, αποδεχόμενη το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι της EBRD ψήφισαν υπέρ της υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2020.

Ads

 
Οι επενδύσεις της Τράπεζας «έχουν στόχο να ενισχύσουν την πρόοδο στην μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψή της». Η EBRD θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, ενδυναμώνοντας τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και εμβαθύνοντας την περιφερειακή ενοποίηση.
 
Πιο συγκεκριμένα, η EBRD θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, ειδικότερα των ΜμΕ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, πρόκειται για ένα βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και η EBRD θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στο ζήτημα αυτό. Στο προσεχές διάστημα η EBRD θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκπονήσει τη στρατηγική της για την Ελλάδα, ενώ σκοπεύει επίσης να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα.
 
Ικανοποίηση στην Αθήνα
 
Με ικανοποίηση έγινε δεκτή η ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση. «Χαιρετίζουμε την απόφαση της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία» δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
 
«Προτεραιότητα μας είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών» τόνισε.
 
«Η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προσκαλέσει τον πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.