Επιχείρηση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε γύρω στις 04.00 τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, προκειμένου να απομακρυνθούν οι απεργοί οι οποίοι οχυρώθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί πολιτικής επιστράτευσης. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς απάντησαν με γενικό μπλακ άουτ. Ήδη από πολύ νωρίς το πρωί διανέμονται τα φύλλα επιστράτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 40 εργαζόμενοι έχουν προσέλθει στο αμαξοστάσιο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. 
 

Ads

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, υποστήριξε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΑΒ.

«Υπάρχουν ζητήματα που θέλουμε και πρέπει να ρυθμιστούν. Αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχει αδιαφορία για τις δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρείται ο λαός» είπε ο κ.Κεδίκογλου. «Υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων ΔΕ, ακόμη και ΥΕ, οι οποίοι όμως έχουν λάβει τέτοια εξειδίκευση που τους καθιστά πιο απαραίτητους από κάποιους άλλους. Για αυτούς θα προβλεφθεί μία ειδικότερη ρύθμιση» τόνισε.

Η επιχείρηση της αστυνομίας

Στην επιχείρηση στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, που πραγματοποιήθηκε στις 04.00 το πρωί συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες των ΕΚΑΜ οι οποίοι αρχικά έσπασαν τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του Μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στο χώρο. Στην πύλη παρέμειναν περίπου 50 εργαζόμενοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι προσωπικό ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, ωστόσο, αργότερα οι απεργοί αφέθηκαν ελεύθεροι. 

 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μια κοπέλα παρελήφθη απο ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί αισθάνθηκε δυσφορία. Κοντά στο αμαξοστάσιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Μετρό. Ωστόσο η αστυνομία δεν επέτρεπε ούτε στους διαμαρτυρόμενους, ούτε στα τηλεοπτικά συνεργεία αρχικά να πλησιάσουν. 

Ads

image

Φωτό απο την έφοδο των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο στα Σεπολια τα ξημερώματα (MakisSinodinos)

image

Συγκεντρωμένοι στον παράδρομο της εθνικής οδού κοντά στο Αμαξοστάσιο

Τα Σεπόλια θυμίζουν φρούριο μέχρι αυτή την ώρα με την περιοχή να έχει αποκλειστεί περιμετρικά του αμαξοστασίου από περιπολικά και κλούβες, ενώ αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους πολίτες. Στο αμαξοστάσιο επιτρέπεται η είσοδος μόνο των εργαζομένων που έχουν φύλλο επιστράτευσης.


 
Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιστράτευση οι εργαζόμενοι έβγαλαν από τον χώρο του αμαξοστασίου στα Σεπόλια τα Ι.Χ. τους, οχυρώθηκαν μέσα, έκλεισαν την πύλη και πίσω της τοποθέτησαν δύο ανυψωτικά μηχανήματα.

Διαβάστε αναλυτικά στο tvxs.gr για την απόφαση πολιτικής επιστράτευσης και τις αντιδράσεις των εργαζομένων

image
Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Διανέμονται τα φύλλα επιστράτευσης

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επίδοσης των φύλλων επίταξης. Ωστόσο, όπως ανέφερε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων, Μάνθος Τσακός, αν και έχουν δοθεί σε κάποιους φύλλα πορείας και είναι υποχρεωμένοι να επιστρεψουν στην εργασία τους, το μετρό δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς όλες τις υπηρεσίες του καλυμμένες, για λόγους ασφαλείας. «Αποκλείεται να λειτουργήσει το μετρό, αυτό θα πάρει μέρες» τόνισε. 

 
Παράλληλα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους απεργούς που δεν δέχονται τα φύλλα επιστράτευσης. Η κ. Φάκου απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις και ζητεί η Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

Η επέμβαση της αστυνομίας στα Σεπόλια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς.

«Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει η αστυνομία στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια. «Όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις ΣΣΕ» προσέθεσε, επισημαίνοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «με τη σημερινή ενέργεια ξεσκεπάζεται το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Με την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια σε συνδυασμό με την ολονύκτια επίδοση των φύλλων επίταξης, που μας θυμίζει το σύστημα «Πόρτα- Πόρτα των ΕΛΤΑ», η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε “δημοκρατικότητα” ακόμη και τη χούντα των συνταγματαρχών και μάλλον προηγείται».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Αυτήν την ώρα αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν παραταγμένες έξω από το κέντρο ελέγχου του μετρό στα Σεπόλια, ενώ σε εξέλιξη είναι και συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους από διάφορα σωματεία. Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους απεργούς του Μετρό πραγματοποιούν αυτή την ώρα και οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς προγραμματίζουν μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή στις 13.00 στο αμαξοστάσιο Σεπολίων και πορεία στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο αλληλεγγύης αύριο, Σάββατο, στις 11 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Ολική ρήξη

Κυβέρνηση και εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς βρίσκονται σε ολική ρήξη από χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους απεργούς δηλώνοντας ότι «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες, αλλά στο λαό». Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της με τη ΔΗΜΑΡ να εκφράζει την καθολική αντίθεσή της. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ στήριξε την απόφαση της κυβέρνησης με κύκλους της Ιπποκράτους να υποστηρίζουν πως πρόκειται για την «πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί» και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για μία «απαράδεκτη κοινωνικά απεργία». Για πραξικόπημα κατά του Συντάγματος μιλά ο ΣΥΡΙΖA, ενώ το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ωμό αυταρχισμό». 

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και για την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος βρέθηκε στο αμαξοστάσιο του Μετρό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδρασε νύχτα ως κοινοβουλευτική χούντα με μεθόδους στρατιωτικού νόμου». 

Μέτρο ακραίο και αντιδημοκρατικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, την επίταξη των εργαζομένων στο μετρό. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ είπε ότι «η εργασία δεν πρέπει να μπαίνει σε διαφήμιση. Όταν μια επιχείρηση που μπαίνει στο δημόσιο δεν είναι ελλειμματική γιατί πρέπει να μπαίνει μαχαίρι στο μισθό τους;».

 
Ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ

Οι εργαζόμενοι πάντως σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για σήμερα, απαντώντας στην επιστράτευση με γενικό «μπλακ άουτ».

Το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ), τα Σωματεία Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Τραμ καθώς επίσης και τα Σωματεία Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής και Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Την ίδια στάση κρατούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ενώ προσανατολίζονται σε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις.


Ακινητοποιημένος θα παραμείνει και ο προαστιακός, οι εργαζόμενοι του οποίου μάλιστα, κάνοντας λόγο για φασιστική απόφαση της κυβέρνησης, διαμηνύουν πως θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες για όσο χρειαστεί.
 
Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποιεί η ΠΟΣ και κατηγορεί την κυβέρνηξη ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.