Μετά την Αγία Παρασκευή, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επέμβαση με χρήση χημικών τα ξημερώματα του Σαββάτου και στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, όπου ήταν συγκεντρωμένα περίπου 200 με 300 άτομα.

Ads

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση και να απομακρύνουν από το σημείο το πλήθος. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, κάποιες πληροφορίες, της αστυνομικής επέμβασης είχε προηγηθεί συσκότιση της πλατείας. Αίσθηση προκαλεί ακόμη επώνυμη μαρτυρία, που κάνει λόγο για βίαιες προσαγωγές ανήλικων παιδιών αλλά και για γενικότερη ασυνομική αυθαιρεσία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποιήθηκαν, 37 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 

Όπως ανακοινώθηκε, τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος περιλαμβάνει η δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας στους συλληφθέντες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατηγορίες που απήγγειλε ο Εισαγγελέας αφορούν τα αδικήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης , βίας κατά υπαλλήλων, απείθειας και εξύβρισης , ενώ οι πέντε συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο. Η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 21 Μαΐου.

Κάτοικος της περιοχής κατέθεσε νωρίτερα της δική του μαρτυρία με ανάρτησή του στο facebook, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Μετά από το όργιο αστυνομικής βίας και τις δεκάδες προσαγωγές, λίγες δεκάδες συγγενείς και φίλοι των προσαχθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με την αστυνομία κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία της, να κινείται εναντίον τους για να τους απωθήσει, με κλωτσιές και βρισιές. Μάλιστα, χαρακτηριστική η περίπτωση ενός έξαλλου αστυνομικού που εμφανίζεται στο βίντεο να κλωτσάει γυναίκα που του φωνάζει πως «είμαστε άοπλοι, γιατί μας διώχνετε, αφήστε τους».

Μετά τα χθεσινοβραδiνά επεισόδια, συλλογικότητες και κάτοικοι της Κυψέλης προχώρησαν σε κάλεσμα για πορεία στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, για το απόγευμα του Σαββάτου.

Ads

Νάσος Ηλιόπουλος: Καταστολή, αυταρχισμός και ανακάλυψη νέων εχθρών

«Είναι φανερό ότι μπροστά στο κυβερνητικό αδιέξοδο που φέρνει η οικονομική κατάρρευση η κυβέρνηση επιστρέφει σε αυτό που ξέρει να κάνει: καταστολή, αυταρχισμός και ανακάλυψη νέων εχθρών. Δεν θα επιτρέψουμε η πόλη μας να μετατραπεί σε πεδίο εκτόνωσης καταπιεσμένων σερίφηδων, που στεναχωριούνται γιατί γεννήθηκαν σε λάθος εποχή και λάθος χώρα», σχολιάζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή τα γεγονότα. Απευθύνει μάλιστα ερώτημα προς τη δημοτική αρχή: «Υπάρχει κάποιος στην διοίκηση του Δήμου Αθηναίων που πιστεύει ότι τα δακρυγόνα και ο τραυματισμός ανθρώπων που χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο αποτελούν λύση σε κάποιο πρόβλημα;».

«Η νυχτερινή εφόρμηση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Κυψέλη ήταν απρόκλητη, βάρβαρη βάναυση και δολοφονική» σημειώνει η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου τονίζει μεταξύ άλλων πως «είναι σαφές ότι ο Χρυσοχοΐδης επέλεξε αυτήν την έφοδο των ΜΑΤ για να στείλει το μήνυμα ότι κάνει κουμάντο στις πλατείες τις οποίες η κυβέρνηση και οι Δημάρχοι της, όπως ο Μπακογιάννης, τις προορίζουν για κατατεμαχισμό προν χάριν του απλώματος των τραπεζοκαθισμάτων» και υπογραμμίζει τους ελάχιστους ανοικτούς ελεύθερους χώρους στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και εκτιμά πως «πίσω από αυτήν την επίθεση βρίσκεται μια ολόκληρη επιχείρηση αποπροσανατολισμού του κόσμου απο την κυβέρνηση για να περάσουν όλες οι αντεργατικές επιθέσεις διότι η οικονομία τους μπαίνει σε ύφεση και μας καλούν πάλι να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα».