Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καλοκαιρινή καταιγίδα «Μέδουσα», η οποία έφτασε και στην Αττική από την νύχτα της Κυριακής, αφήνοντας πίσω της έναν νεκρό από κεραυνό, χιόνια στον ‘Ολυμπο, σπασμένους κάβους από μπουρίνια με τα φέρι να παρασέρνουν ό,τι πλεούμενο βρεθεί στον δρόμο τους και με κεραυνούς, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, από μια πρωτόγνωρη καταιγίδα που χτύπησε την χώρα στην καρδιά του Καλοκαιριού.

Ads

Νεκρός είναι ένας 45χρονος άνδρας, ο οποίος αγνοούνταν από χθες το βράδυ και η σορός του εντοπίστηκε στην περιοχή Μέγα Κάμπου, του Δήμου Αμφιλοχίας, χτυπημένος από κεραυνό, την ώρα της σφοδρής καταιγίδας.

Χιόνια πέφτουν πάνω από τα 2.600 μέτρα στον ‘Ολυμπο, όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μαραθώνια προσπάθεια διάσωσης του 30χρονου ορειβάτη από τη Ρουμανία ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ορθοπλαγιά του Ολύμπου από το Σάββατο το απόγευμα. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του ορειβάτη, ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου καθώς ο ίδιος κατάφερε να ειδοποιήσει με το κινητό του τηλέφωνο ότι βρισκόταν σε ορθοπλαγιά στην περιοχή των Καζανιών.

Κλιμάκια της Πυροσβεστικής από την 2η και 8η ΕΜΑΚ όπως και την Πυροσβεστική της Ελασσόνας έχουν αντικαταστήσει συναδέλφους τους μετά από μία εξουθενωτική πολύωρη προσπάθεια να δουν το νεαρό ορειβάτη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αργά χθες το απόγευμα οι διασώστες είχαν φωνητική επαφή με τον 30χρονο, έγιναν τρεις προσπάθειες ανάβασης για να τον προσεγγίσουν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τον δουν, καθώς βρίσκεται σε γκρεμό. Η επιχείρηση διακόπηκε τη νύχτα καθώς επικρατούσαν εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες και συνεχίζεται με το πρώτο φως της μέρας και την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί η προσέγγιση και η ασφαλής κατάβαση του ορειβάτη.

Ads

Νοτιότερα, οι κάβοι του φέρι μποτ «Νικόλαος Α’» στο Ρίο έσπασαν και το φέρι μποτ άρχισε να κινείται προς τα δυτικά παρασύροντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. Κινήθηκε για 500 περίπου μέτρα με αποτέλεσμα να παρασύρει περίπου σκάφη, κάποια τα έβγαλε στην στεριά, ενώ δύο μικρότερα βυθίστηκαν. 

Η Πτολεμαΐδα πλημμύρισε από τις καταιγίδες, ενώ «άσπρισε» από το χοντρό χαλάζι το Μέτσοβο. Στην Πτολεμαϊδα, υπόγεια πλημμύρισαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ 30χρονος εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του και σώθηκε την τελευταία στιγμή από συγχωριανούς του.

Στην Πάτρα, το στέγαστρο του δημοτικού κολυμβητηρίου παρασύρθηκε από τον θυελλώδη άνεμο και καταπλάκωσε αυτοκίνητα. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, απροσπέλαστος λόγω κατολισθήσεων είναι ο δρόμος Πάτρας – Πύργου, ενώ κεραυνοί δημιουργούν πύρινες εστίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, πάλι λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας. Ακόμη, η Πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Αρκετές κλήσεις για πλημμυρισμένα φρεάτια σε δρόμους της Λάρισας δέχθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και η δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΛ λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, ενώ αρκετοί δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρίσει από τη μεγάλη ποσότητα νερού που συνεχίζει να πέφτει. Τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω κεραυνών.

Δέκα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρίσκονται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν τα όχι μέχρι τώρα έντονα προβλήματα καταπτώσεων που έχουν σημειωθεί στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων, από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνιστά στους οδηγούς να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Από το πρωί της Δευτέρας θα επηρεαστούν η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, τα νοτιότερα νησιά του Ιονυίου, η Δυτική και Νότια Πελοπόννησος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας θα επηρεαστούν η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά – περιλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής – η Εύβοια, η Βορειοανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα η Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων και η Θράκη.  Τα φαινόμενα κατά τόπους στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στην Πιερία, την Χαλκιδική και στον Θερμαϊκό) τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρά.