Η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησης του πετρελαίου τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή το ζήτημα της αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τα καυσόξυλα.

Ads

«Είναι μία πρόταση που θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών» υποστήριξε στον Βήμα 99,5 η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.
 
Πάντως κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι μεν σοβαρό για τη δημόσια υγεία, θεωρούμενο σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάσταση όξυνσης που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης.
 
Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, δέσμη δράσεων, όπως η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.
 
«Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι σοβαρό, παρατηρείται όξυνση τον τελευταίο καιρό και οι συνέπειές του είναι μακροχρόνιες» δήλωσε η κ.Ευαγγελίδου. Τόνισε δε, ότι υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν όρια συναγερμού, προσθέτοντας ότι τα μέγιστα όρια έχουν ξεπεραστεί τον τελευταίο καιρό λόγω της χρήσης των τζακιών.
 
Στη σύσκεψη εξετάστηκε εξάλλου το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που δεν ισχύει γενικώς με την κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη-μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το υπουργείο Υγείας.
 
Σε μετρήσεις που έγιναν, τα αιωρούμενα σωματίδια εμφανίστηκαν σε πολύ αυξημένα επίπεδα, πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο των 50 mg/m3 την ημέρα, σε περιοχές όπως το Μαρούσι, τη Λυκόβρυση και το Κορωπί.
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, λέγοντας ότι αυτή η φθηνή λύση στη θέρμανση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.
 
Συναγερμό για το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων στα αστικά κέντρα σήμανε την Πέμπτη και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Οι γιατροί προτείνουν μεταξύ άλλων να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
 
* Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ συμμετείχαν παράγοντες των υπουργείων Υγείας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, εκπρόσωποι της ΈΜΥ, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μελετά τα επίπεδα των ρύπων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος το πλαίσιο TRANSPHORM.