Ένταση επικράτησε μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Ads

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και μετά από μία έντονη στιχομυθία, ο Ντράγκι αποχώρησε για λίγο από την αίθουσα, προκειμένου να εκτονωθεί ή ένταση. Ο λόγος για την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται να είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών ήταν έτοιμοι να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, η παρέμβαση Ντράγκι υπήρξε τελικά, καθοριστική ώστε να πάρει μικρή παράταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ένταση σημειώθηκε κατά τη συζήτηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση. Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους.

Ελληνικές πηγές κάνουν λόγο για «ζωηρό διάλογο». Στελέχη του Eurogroup αναφέρουν ότι ο λόγος της έντασης φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ήταν έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση, η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν καθοριστική για να μην το κάνουν τελικά. «Με λίγη καλή θέληση θα μπορούσε να είχε κλείσει σήμερα η αξιολόγηση», σημειώνουν ελληνικές πηγές, που χαρακτηρίζουν «ασαφές» το προαπαιτούμενο με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς- μία από τις δύο εκκρεμότητες που μπλόκαραν τη δόση- καθώς δεν υπάρχει ποσοτικός στόχος.

Ads

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε «πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης». Ερωτηθείς με το πέρας της συνεδρίασης εάν υπήρξε «θερμή» συζήτηση Τσακαλώτου – Ντράγκι εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι ενίοτε γίνονται και δυναμικές συζητήσεις, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο.